23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Kemikalie-app er en ommer

”TJEK KEMIEN” er navnet på den nye app til mobiltelefoner, som Miljøstyrelsen netop har præsenteret. Den gør det muligt for forbrugere at scanne stregkoder for om produkterne har skadelige kemikalier. Men app’en mangler afgørende informationer.

Miljøstyrelsen og Forbrugerrådet Tænk står bag en ny app til smartphones, der skal gøre det lettere for forbrugerne at undgå kandidatlistestoffer (særligt problematiske kemikalier eller SVHC/ Substances of Very High Concern), når de indkøber varer eller produkter.

Kandidatlistestoffer mistænkes for at være sundhedsskadelige. Nu kan forbrugere så scanne en konkret produkts stregkode med en APP, hvorefter der via GS1 (stregkodeadministrator i Danmark) fremsendes en erklæring til produktets leverandør. Erklæringen påkræver så, at leverandøren skal udfylde den med oplysninger, men kun hvis produktet indeholder kandidatlistestoffer over 0,1 vægtprocent.

Butikker og leverandører har pligt til oplyse forbrugeren om et eventuelt indhold af kandidatlistestoffer i et produkt, hvis der er mængder over 0,1 vægtprocent. Dette gælder også, hvis stofferne findes i produktets emballage samt i fødevareemballager. Forbrugeren skal have svar indenfor 45 dage.

Forekommer der kandidatlistestoffer i produktet, skal forbrugeren have tilstrækkelig information til, at produktet kan anvendes sikkert. Det skal understreges, at lovgivningen KUN forpligter butikker og leverandører til at give oplysningerne til forbrugeren og at det derfor er frivilligt at fremsende dem til APP. Man behøver derfor kontaktoplysninger for at kunne overholde lovgivningen.

Hvordan skal detailhandlen forholde sig?
Her er nogle fakta og anbefalinger til, hvordan din virksomhed skal forholde sig, hvis der modtages en erklæring fra APP ”Tjek KEMIEN” om at oplyse om kandidatlistestoffer:

• Man er kun forpligtet til at fremsende oplysninger for visse produkter, som defineres som artikler i REACH. Artikler er ”faste” produkter, som ikke frigiver kemi. Man er derfor ikke forpligtet til at give oplysninger for f.eks. maling, kosmetik, rengøringsmidler o.l.

• Det er Dansk Erhvervs vurdering, at man ikke er forpligtet til at lægge oplysningerne ind på APP. Man kan gøre det frivilligt og gør man det, kan det være en god ide at vurdere og sikre, at oplysninger på APP holdes opdateret og cirka hver 3. måned. Kandidatlistens antal af kemikalier ændres hele tiden og producenter kan finde og ændre på artiklens anvendte materialer.

• Har man kontaktoplysninger til forbrugeren, skal man ifølge reglerne svare direkte og inden 45 dage, men KUN, hvis produktet eller emballagen indeholder kandidatlistestoffer over 0,1%. Er der ingen kandidatlistestoffer over 0,1 %, behøver man ikke at svare.

• Modtager du erklæringer, som indikerer, at der er tale om SPAM, så kontakt din brancheorganisation eller klag til Miljøstyrelsen. Der kan for eksempel være tale om SPAM hvis du modtager mange erklæringer på én gang fra én forbruger.

Typisk ingen sundhedsrisiko
Dansk Erhverv mener, at forbrugerprodukter skal være trygge at anvende (og generelt er det) og være uden kemikalier, der udgør en reel sundhedsrisiko. Almindelige forbrugerprodukter med et indehold af kandidatlistestoffer udgør typisk ikke sundhedsrisiko, når de anvendes på normal vis. Der er relativt få forbrugerprodukter på markedet, som indeholder kandidatlistestoffer, og som forbruger vil man typisk ikke komme i direkte i berøring med stofferne på en risikofyldt måde.

Kemi-app bør informere tydeligt om reglerne
Dansk Erhverv støtter anvendelsen af en APP, som gør det muligt for forbrugerne at få viden om kandidatlistestoffer. En APP, der på en enkel måde fremsender kontaktoplysninger om forbrugeren direkte til virksomheden, og samtidig gør det tydeligt, at man selv beslutter, om man vil anvende APP eller sende informationen direkte til forbrugeren, kan være nyttig for alle parter.

Derfor har Dansk Erhverv givet input til Miljøstyrelsen under udviklingen af APP, men desværre uden en fuld forståelse for, at APP bør informere tydeligt om reglerne og fremsende fulde kontaktoplysninger om forbrugeren.

Læs mere om den nye app her: Tjek kemien – i dine produkter

Dansk Erhverv
Børsen, Slotsholmsgade 1-3
1217 København K
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK43232010
P nummer: 1003073049

Kontaktperson

JB
Jesper Brønnum
Kommunikationskonsulent
+45 33746567 jeb@danskerhverv.dk

Send til en kollega

0.031