23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Reklameafgift skal ikke afløses af ny dårlig afgift

SF foreslår en ny afgift på hormonforstyrrende stoffer som erstatning for reklameafgiften. Dansk Erhverv kalder forslaget uigennemtænkt

Reklameafgiften skal erstattes af en ny afgift på hormonforstyrrende stoffer. Det foreslår SF med støtte fra Enhedslisten efter, at forhandlingerne om at finde et alternativ til reklameafgiften er gået i stå. Men ifølge Dansk Erhverv risikerer forslaget at blive en ny unødvendig byrde for dansk erhvervsliv.

”Vi er glade for, at regeringen, SF og Enhedslisten vil droppe reklameafgiften, som både er konkurrenceforvridende og sandsynligvis indeholder ulovlig statsstøtte. Men en dårlig afgift skal ikke erstattes af en anden dårlig afgift,” siger Lotte Engbæk Larsen, markedschef i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

Konkret foreslår SF, at de 553 farligste hormonforstyrrende stoffer på EU's liste afgiftsbelægges. Desuden skal der fra 2020 indføres et totalforbud mod hormonforstyrrende stoffer i forbrugerprodukter.

Det vil imidlertid betyde, at der skal lægges afgifter på omkring 550 stoffer, der ikke behøver at udgøre et hormonforstyrrende problem. EU’s liste over hormonforstyrrende stoffer er nemlig først og fremmest en arbejdsliste over stoffer, som man ønsker at kikke nærmere på.

”Listen indeholder en blanding af kemiske stoffer, der er mere eller mindre undersøgte. Det vil sige, at der for en del af stofferne slet ikke er tegn på hormonforstyrrende egenskaber, eller de kan ikke vurderes på grund af manglende data,” siger Lotte Engbæk Larsen.

Listen indeholder også stoffer, som overhovedet ikke anvendes i forbrugerprodukter, men kun er til industrielle eller professionelle formål.

Samtidig vil en dansk særafgift blive meget vanskeligt at håndhæve, da hovedparten af vores forbrugsvarer fremstilles uden for Danmark og EU.

”Det vil være en enorm administrativ byrde at give de danske virksomheder, hvis de også skal til at skaffe oplysninger om, hvilke stoffer fra EU’s liste, der bruges i fremstillingen af så sammensatte varer som græsslåmaskiner, cykler og boligartikler. Det virker derfor uigennemtænkt at indføre en særlig dansk afgift på disse stoffer,” siger Lotte Engbæk Larsen.

Dansk Erhverv
Børsen, Slotsholmsgade 1-3
1217 København K
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK43232010
P nummer: 1003073049

Kontaktperson

JB
Jesper Brønnum
Kommunikationskonsulent
+45 33746567 jeb@danskerhverv.dk

Send til en kollega

0.125