Danskerne græder mest over spildt kød

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Kød indtager førstepladsen i danskernes fødevareforbrug og fylder mere i Julens skraldespande end normalt.

Samtidig er kød også den fødevare, som danskerne er mest kede af at smide ud - hvorimod vi er mest ligeglade med udsmid af tilbehør, viser en ny undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad.

Aftensmaden udgør den største madspildsudfordring - også hen mod slutningen af året, hvor årets største madspilds-højtid, Julen, står for døren. Stop Spild Af Mad’s eksperter giver nye, gode råd om at undgå madspild i Julen.

Dobbeltmoral: Vi smider mad ud, og vi glemmer at spise op fra køleskabet - men alligevel græder vi over spildt mad. Selvom de danske forbrugere er blevet bedre til at undgå madspild, er danskerne ikke kommet madspildet til livs endnu. Det viser en ny landsdækkende undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad, som belyser danskernes madspild fordelt på forskellige typer fødevarer.

De fleste forbrugere svarer enten, at de "smider mad ud 3-4 gange om ugen" eller "et par gange om måneden". Forbrugerne har hyppigst madspild ved aftensmaden, hvor rester af tilbehør er den type, som oftest smides ud. Dernæst kommer rester af madrettens kød (tilberedt kød), som smides ud. Frugt og rå grøntsager, rodfrugter, salat og brød smides ud omtrent lige ofte, hvilket vil sige typisk et par gange om måneden eller sjældnere. Det samme gælder pålæg og mejeriprodukter. De fødevaregrupper, som kun sjældent smides ud er æg, fisk og fersk kød.

Læs også: Netto-butikkerne vil halvere deres madspild inden 2030

Dén fødevaregruppe, som flest danskere er kede af at smide ud, er fersk eller frosset kød - og her taler vi altså ikke om rester af middagsmaden.

På en liste over 11 fødevarekategorier angiver 39% af de adspurgte i undersøgelsen, at de er mest kede af at smide fersk eller frosset kød/fjerkræ ud.
Dette er måske ikke så overraskende i et økonomisk perspektiv, idet kød ifølge Danmarks Statistik udgør 25% af husstandens fødevareforbrug, hvilket er en større andel end de øvrige varegrupper. Imidlertid viser resultater, at kød kun sjældent smides ud, hvilket indikerer, at fersk eller frosset kød ikke udgør den største madspildsudfordring for forbrugerne.

Forbrugerne er næstmest kede af at smide rester af madrettens kød ud (tilberedt kød). I forhold til, at netop rester af madrettens kød smides næst hyppigst ud, er det tankevækkende, at man faktisk er rigtig ked af at smide det ud. Dermed udgør rester af rettens kød en stor madspildsudfordring for forbrugerne.

Læs også: Madspildsaktivist: Private er stadig de største syndere

Marianne Gregersen, Forbrugerøkonom i Landbrug & Fødevarer, analyserer:

- Undersøgelsen skaber vigtig ny viden i sagen imod madspild. Resultaterne viser, at madspild ikke bare er madspild. Der er store forskelle imellem de enkelte typer af fødevarer. Som branche kan vi dermed arbejde mere præcist imod madspild ved at tage udgangspunkt i de konkrete udfordringer, som forbrugerne har.

Det er et vigtigt bidrag i forhold til at kunne iværksætte konkrete tiltag for at begrænse madspildet.

Initiativtageren til undersøgelsen og stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, Selina Juul, bringer konstuktive råd:

- Denne nye undersøgelse peger på, at danskerne fortsat har brug for konkret viden til at undgå madspild. Nemme tips kan for eks. være at snuppe et billede af sit køleskabsindhold med sin smartphone, inden man tager ud og handle. Madspildet ved aftensmaden kan undgås, hvis man bevist planlægger at lave mad til flere dage - derved bliver resterne fra i går til en ny ret i dag. Det er desuden en god idé altid at stille de ældste fødevarer forrest i køleskabet for at være sikker på at få dem brugt op. Og især her op til juletiden, hvor danskerne plejer at smide mere kød ud end normalt, bør man være ekstra opmærksom ved for eks. ikke stille al mad frem på julefrokostbordet på een gang. Generelt bør man gøre plads til Julen i sit køleskab, køkkenskabe og fryser, så man har plads til al overskudsmaden.

Detailhandelsomsætningen med fødevarer ligger på ca. 20% højere i december end i gennemsnittet af alle andre måneder - det betyder at der ryger mad i skraldespanden for 1,53 milliarder kr. i december.
Mere om: julemad |madspild


Hold dig opdateret med RetailNews

Skriv kommentar
Forsiden lige nu
1

Irma bejler til jyderne igen

Trods flere mislykkede forsøg har Irma ikke opgivet Jylland endnu.

Tyve stjal masser af chokolade

Føtex i Helsingør Bycenter fik stjålet 90 glas Nutella og en halv palle chokolade.

Dansk Supermarked stopper salget af seks olivenolier

Nyt boligprojekt skal huse både Netto og Føtex

Entreprenørvirksomheden KPC bygger boliger og butikker i Kgs. Lyngby.

OVERBLIK: Råddent kød truer Brasiliens milliardeksport

EU beder Brasilien om frivilligt at indstille kødeksport

Brasilianerne har angiveligt afvist en anmodning fra EU om frivilligt at stoppe kødeksport til medlemslandene.

Unge køber hellere takeaway end færdigretter

Takeaway bliver dagligvarehandlens nye kampplads

Hanne fra Næsby er landets sødeste kassedame

Lederne investerer millionbeløb i chokoladebutikker

Lederne investerer 7,5 millioner kroner i den socialøkonomiske virksomhed Social Foodies, der blandt andet driver syv chokolade- og isbutikker.

Syv grunde til at sætte tænderne i insekter

Selv om mange væmmes ved tanken om at spise insekter, kan de små kryb gavne både sundheden, klimaet og dyrevelfærden, mener biolog.

Nemlig.com klar med ny hjemmeside

Efter mere end et års arbejde er onlinesupermarkedet klar med en meget mere personaliseret indkøbsoplevelse.

Købmand er klar til at bryde loven for at fange røvere

Slagtermestre er skuffede efter aftale for butiksslagtere

Slut med yoyo-priser på benzin og diesel

1

Løvbjerg klar til at åbne nye butikker

Med en fordobling af overskuddet er den midtjyske kæde klar til at udvide.

Netto undrer sig over tyve-raids

Det gik ud over seks Netto-butikker i Nordsjælland i weekenden, da en eller flere bander tog på tyvetogt.

50 unge fik en smagsprøve på gourmetslagterfaget

Massiv mangel på slagterelever i dagligvarekæderne og slagterbutikker er en tikkende bombe under dagligvarehandlen.

Nyt Wefood-samarbejde skal give sårbare unge fodfæste på arbejdsmarkedet

Det første danske øko-sukker på vej

Snøfler trækkes tilbage efter risiko for metalstykker

Irma sætter insekter på menuen

Fødevarestyrelsen har ikke fundet råddent kød fra Brasilien

Hverken Fødevarestyrelsen, Coop eller Dansk Supermarked har fundet dårligt kød fra Brasilien efter skandale.

OVERBLIK: Hestekød og tarmbakterier på danske tallerkner

Mens kødskandalen ruller i Brasilien, er her et udpluk af nogle af de senere års værste fødevareskandaler.

Sundhedsfare får Kina til at blokere for alt brasiliansk kød

Den klassiske rugbrødsmadpakke har kronede dage

Meny klar med kødfrit univers

Fødevarestyrelsen undersøger brasiliansk kødskandale

1

Kiwi knækker koden for mindre svind i ghetto-forretning

1

Bande hærger Netto-butikker på Nordsjælland

Danske supermarkeder dropper vandslugende avocadoer

Ulovlige kopicigaretter sælges åbenlyst på nettet

Carl’s Jr. åbner to nye restauranter på Sjælland

Her er forklaringen på mystisk Netto-skiltning

Forening har spærret butik inde med kampesten

Meny har fundet sin drømmeplacering i København

Netto flytter butik i Skagen

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Beskyt varerne med bølgepap

Udendørs skilte

Har du brug for en (grafisk) hånd?

Karakterfuldt gulv til kræsne fagfolk

Konference: Hvordan skal forsynings sektorerne fremadrettet reguleres og organiseres?

JEROS jorden rundt

Simas kunne regne den ud

Integrationer gør dit administrative arbejde enklere

Papkasser til forsendelse

Konference om den fremtidige Forsyningsstrategi

Se hvordan K. Hartwall kan hjælpe dig

Nye produktbrochurer fra Triplan

Spar ressourcer med digitaliseret faktura håndtering

Spar ressourcer med digitaliseret faktura håndtering

Hvad har stregkoder til fælles med dine frysetørrede hindbær?

WMS: Hvad kan det, og har vi brug for det?

JEROS Worldwide

Store prisforskelle på færdigblandet beton

Fakta har sikret udvendigt salgsareal med rullejalousier fra Kronborg Sikring

EU persondataforordningen: Er du klar til 4 store forandringer i personaleadministrationen?

CO2 neutralt website

EnergiØkonomi nyhedsbrev marts 2o17

Robotter vil automatisere byggepladsen

8 gode råd: Sådan starter du din egen butik

Konference om den fremtidige Forsyningsstrategi

Send til en kollega

0.194