Danskerne græder mest over spildt kød

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Kød indtager førstepladsen i danskernes fødevareforbrug og fylder mere i Julens skraldespande end normalt.

Samtidig er kød også den fødevare, som danskerne er mest kede af at smide ud - hvorimod vi er mest ligeglade med udsmid af tilbehør, viser en ny undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad.

Aftensmaden udgør den største madspildsudfordring - også hen mod slutningen af året, hvor årets største madspilds-højtid, Julen, står for døren. Stop Spild Af Mad’s eksperter giver nye, gode råd om at undgå madspild i Julen.

Dobbeltmoral: Vi smider mad ud, og vi glemmer at spise op fra køleskabet - men alligevel græder vi over spildt mad. Selvom de danske forbrugere er blevet bedre til at undgå madspild, er danskerne ikke kommet madspildet til livs endnu. Det viser en ny landsdækkende undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad, som belyser danskernes madspild fordelt på forskellige typer fødevarer.

De fleste forbrugere svarer enten, at de "smider mad ud 3-4 gange om ugen" eller "et par gange om måneden". Forbrugerne har hyppigst madspild ved aftensmaden, hvor rester af tilbehør er den type, som oftest smides ud. Dernæst kommer rester af madrettens kød (tilberedt kød), som smides ud. Frugt og rå grøntsager, rodfrugter, salat og brød smides ud omtrent lige ofte, hvilket vil sige typisk et par gange om måneden eller sjældnere. Det samme gælder pålæg og mejeriprodukter. De fødevaregrupper, som kun sjældent smides ud er æg, fisk og fersk kød.

Læs også: EU-Parlament vil kæmpe for grim frugt og kasseret mad

Dén fødevaregruppe, som flest danskere er kede af at smide ud, er fersk eller frosset kød - og her taler vi altså ikke om rester af middagsmaden.

På en liste over 11 fødevarekategorier angiver 39% af de adspurgte i undersøgelsen, at de er mest kede af at smide fersk eller frosset kød/fjerkræ ud.
Dette er måske ikke så overraskende i et økonomisk perspektiv, idet kød ifølge Danmarks Statistik udgør 25% af husstandens fødevareforbrug, hvilket er en større andel end de øvrige varegrupper. Imidlertid viser resultater, at kød kun sjældent smides ud, hvilket indikerer, at fersk eller frosset kød ikke udgør den største madspildsudfordring for forbrugerne.

Forbrugerne er næstmest kede af at smide rester af madrettens kød ud (tilberedt kød). I forhold til, at netop rester af madrettens kød smides næst hyppigst ud, er det tankevækkende, at man faktisk er rigtig ked af at smide det ud. Dermed udgør rester af rettens kød en stor madspildsudfordring for forbrugerne.

Læs også: FAKTA: Danmark er madspilds-duks blandt vores naboer

Marianne Gregersen, Forbrugerøkonom i Landbrug & Fødevarer, analyserer:

- Undersøgelsen skaber vigtig ny viden i sagen imod madspild. Resultaterne viser, at madspild ikke bare er madspild. Der er store forskelle imellem de enkelte typer af fødevarer. Som branche kan vi dermed arbejde mere præcist imod madspild ved at tage udgangspunkt i de konkrete udfordringer, som forbrugerne har.

Det er et vigtigt bidrag i forhold til at kunne iværksætte konkrete tiltag for at begrænse madspildet.

Initiativtageren til undersøgelsen og stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, Selina Juul, bringer konstuktive råd:

- Denne nye undersøgelse peger på, at danskerne fortsat har brug for konkret viden til at undgå madspild. Nemme tips kan for eks. være at snuppe et billede af sit køleskabsindhold med sin smartphone, inden man tager ud og handle. Madspildet ved aftensmaden kan undgås, hvis man bevist planlægger at lave mad til flere dage - derved bliver resterne fra i går til en ny ret i dag. Det er desuden en god idé altid at stille de ældste fødevarer forrest i køleskabet for at være sikker på at få dem brugt op. Og især her op til juletiden, hvor danskerne plejer at smide mere kød ud end normalt, bør man være ekstra opmærksom ved for eks. ikke stille al mad frem på julefrokostbordet på een gang. Generelt bør man gøre plads til Julen i sit køleskab, køkkenskabe og fryser, så man har plads til al overskudsmaden.

Detailhandelsomsætningen med fødevarer ligger på ca. 20% højere i december end i gennemsnittet af alle andre måneder - det betyder at der ryger mad i skraldespanden for 1,53 milliarder kr. i december.
Mere om: julemad |madspild


Hold dig opdateret med RetailNews

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Netto i Rønde holder sommerlukket

Ingen kommentarer til ny butik i Esbjerg

Glemte dankort-kode – blev reddet af kassemedarbejder

SuperBrugsen skal have ny uddeler i Sindal

Nu starter byggeriet af Rema 1000-butik i Bjerringbro

Københavnsk marked blandt Europas bedste

The Independent har kåret de 10 bedste street food-markeder i Europa.

2

Rema 1000 afbryder samarbejde med købmand for svineri

1

Stadeholdere i WestMarket føler sig snydt af ejere

Flere fik at vide, at de fik den sidste stand, men markedet er stadig ikke fyldt op.

Coop skal betale millionbøde i strid om arbejdstøj

Elektronikbutikker strides i Holstebro

Elgiganten og Bilka driller Power med sidste-øjebliks-tilbud.

1

SuperBrugsen og H&M rykker ind i Esbjerg Storcenter

Avis afslører de butikker, der overtager pladsen, efter at Kvickly og Bahne flyttede til Broen.

Storstilet kontrolaktion af tobakssalg

Britiske læger advarer mod light-cigaretter

3

Netto-konkurrent er den største bejler til Kiwi-butikker

Koncernchef vil ikke sætte navn på den kæde, der byder på flest Kiwi-butikker.

Varer med sundhedsskadelig kemi kan købes længe efter forbud

Brugsforening køber overraskende hele Kridthøj Torv

Skåde Brugsforening overtager alle 13 butikker.

Slagteriarbejdere har genoptaget arbejdet

Kiwi-lukning giver ejere økonomisk øretæve

Den kuldsejlede discountkæde står til at give Dagrofa milliardsmæk.

Coop og Altan.dk udvikler specialdesignede altanmøbler

Politiken: Virker møblerne ikke en smule bekendte?

I en kommentar beskylder Politiken Bilka og Føtex for at lægge sig lidt for tæt op af designklassikere.

Coop App vinder Publikumsprisen

Ny app er nu downloadet 500.000 gange

Ulovligt gensplejsede Petunia er solgt i Danmark

Global burgerkæde sætter danske salater på menuen

Coop: Derfor må Grønbjerg brugs lukke

Lidl åbner i USA til juni

Kiwi-lukning skaber frustrationer over halvtomt center

Danske Spil strækker våben i sag om millionbøde

1

Brød og boller fra Kohberg giver underskud på 29 millioner

Easis vokser for sjette år i træk

Organisationer vil stoppe ungdomsdruk med højere aldersgrænse ved køb

Usædvanligt: Aldi sigter efter pensionisterne

Lavere cigarsalg giver bagslag på børsen for tobakskompagni

Supermarkeder kæmper om kunderne på sociale medier

Bilka Skalborg er klar til fremtiden

Netto genåbner butik i Nexø

Brugsbutikker står sammen på Bornholm

Se alle Medlemmernes egne nyheder

DABA går sammen med Kryta A/S

www.bygholmmaskinsnedkeri.dk

Kunstig frugt og grønt finder du hos Brøndsholm. Kig ind i vores store webshop og se hele udvalget.

Fedt i udsugningsfiltre øger energiforbruget

Energioptimering af virksomheden – med mulighed for tilskud

Har du skærmen? Så har vi softwaren!

Spar tid ved at plukke mere effektivt - vælg den rette plukkemetode

Simas holder lukket

Print dine egne skilte i banner størrelse

STOP annoncespild!

Kender du Lønguiden?

Fejre din butik / forretning fødselsdag så kontakt Brøndsholm vedr. dekorationsmaterialer

Dansk Halbyggeri træner til Team Rynkeby på Mallorca

GS1 standarder flytter ind på hospitaler i Storbritannien og skaber sikkerhed og effektivitet

Bogfør dine regninger direkte med din smartphone: Ny opdatering af Billy Mobil-App

Kører du meget erhvervskørsel? Så kan du spare beskatningen med splitleasing.

Standarder for tøjstørrelser får en makeover

Dansk Halbyggeri opfører værkstedsbygning på kraftvarmeværk i Århus

Pladsbesparende og effektivt pallemagasin håndterer to palletyper i ét og samme magasin

Dansk Mobil Beton investerer kraftigt i nye mobile mixere

Bøj dit lys i LED

Forårets sidste Netværksmøder

Det bøjelige armatur

JEROS A/S takker for det gode besøg på Interpack 2017

Dansk Halbyggeri bygger multifunktionelt idrætsbyggeri

Send til en kollega

0.19