23948sdkhjf

Danskerne græder mest over spildt kød

Kød indtager førstepladsen i danskernes fødevareforbrug og fylder mere i Julens skraldespande end normalt.
Samtidig er kød også den fødevare, som danskerne er mest kede af at smide ud - hvorimod vi er mest ligeglade med udsmid af tilbehør, viser en ny undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad.

Aftensmaden udgør den største madspildsudfordring - også hen mod slutningen af året, hvor årets største madspilds-højtid, Julen, står for døren. Stop Spild Af Mad’s eksperter giver nye, gode råd om at undgå madspild i Julen.

Dobbeltmoral: Vi smider mad ud, og vi glemmer at spise op fra køleskabet - men alligevel græder vi over spildt mad. Selvom de danske forbrugere er blevet bedre til at undgå madspild, er danskerne ikke kommet madspildet til livs endnu. Det viser en ny landsdækkende undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad, som belyser danskernes madspild fordelt på forskellige typer fødevarer.

De fleste forbrugere svarer enten, at de "smider mad ud 3-4 gange om ugen" eller "et par gange om måneden". Forbrugerne har hyppigst madspild ved aftensmaden, hvor rester af tilbehør er den type, som oftest smides ud. Dernæst kommer rester af madrettens kød (tilberedt kød), som smides ud. Frugt og rå grøntsager, rodfrugter, salat og brød smides ud omtrent lige ofte, hvilket vil sige typisk et par gange om måneden eller sjældnere. Det samme gælder pålæg og mejeriprodukter. De fødevaregrupper, som kun sjældent smides ud er æg, fisk og fersk kød.

Dén fødevaregruppe, som flest danskere er kede af at smide ud, er fersk eller frosset kød - og her taler vi altså ikke om rester af middagsmaden.

På en liste over 11 fødevarekategorier angiver 39% af de adspurgte i undersøgelsen, at de er mest kede af at smide fersk eller frosset kød/fjerkræ ud.
Dette er måske ikke så overraskende i et økonomisk perspektiv, idet kød ifølge Danmarks Statistik udgør 25% af husstandens fødevareforbrug, hvilket er en større andel end de øvrige varegrupper. Imidlertid viser resultater, at kød kun sjældent smides ud, hvilket indikerer, at fersk eller frosset kød ikke udgør den største madspildsudfordring for forbrugerne.

Forbrugerne er næstmest kede af at smide rester af madrettens kød ud (tilberedt kød). I forhold til, at netop rester af madrettens kød smides næst hyppigst ud, er det tankevækkende, at man faktisk er rigtig ked af at smide det ud. Dermed udgør rester af rettens kød en stor madspildsudfordring for forbrugerne.

Marianne Gregersen, Forbrugerøkonom i Landbrug & Fødevarer, analyserer:

- Undersøgelsen skaber vigtig ny viden i sagen imod madspild. Resultaterne viser, at madspild ikke bare er madspild. Der er store forskelle imellem de enkelte typer af fødevarer. Som branche kan vi dermed arbejde mere præcist imod madspild ved at tage udgangspunkt i de konkrete udfordringer, som forbrugerne har.

Det er et vigtigt bidrag i forhold til at kunne iværksætte konkrete tiltag for at begrænse madspildet.

Initiativtageren til undersøgelsen og stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, Selina Juul, bringer konstuktive råd:

- Denne nye undersøgelse peger på, at danskerne fortsat har brug for konkret viden til at undgå madspild. Nemme tips kan for eks. være at snuppe et billede af sit køleskabsindhold med sin smartphone, inden man tager ud og handle. Madspildet ved aftensmaden kan undgås, hvis man bevist planlægger at lave mad til flere dage - derved bliver resterne fra i går til en ny ret i dag. Det er desuden en god idé altid at stille de ældste fødevarer forrest i køleskabet for at være sikker på at få dem brugt op. Og især her op til juletiden, hvor danskerne plejer at smide mere kød ud end normalt, bør man være ekstra opmærksom ved for eks. ikke stille al mad frem på julefrokostbordet på een gang. Generelt bør man gøre plads til Julen i sit køleskab, køkkenskabe og fryser, så man har plads til al overskudsmaden.

Detailhandelsomsætningen med fødevarer ligger på ca. 20% højere i december end i gennemsnittet af alle andre måneder - det betyder at der ryger mad i skraldespanden for 1,53 milliarder kr. i december.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094