23948sdkhjf

Forbrugerne ønsker lavere fødevaremoms

Tre ud af fire danskere mener, at momsen på fødevarer er for høj. Fire ud af fem ønsker lavere moms på frisk frugt og grønt og andre nøglehulsmærkede fødevarer. Det viser en meningsmåling gennemført af analyseinstitut Norstat for De Samvirkende Købmænd.
Resultatet glæder John Wagner, der er administrerende direktør i De Samvirkende Købmænd.

- Alle andre EU-lande har differentieret moms, og ingen andre EU-lande pålægger deres fulde sortiment af fødevarer landets almindelige moms-sats. Tiden er kommet til, at vi også i Danmark gør os erfaringer med lavere moms på fødevarer. Politikerne med vores ”madminister” Dan Jørgensen i spidsen bør nedsætte momsen på fødevarer til tysk (9 procent, red.), ja, ”bare” svensk niveau (12 procent, red.) eller i det mindste på frisk frugt og grønt. Politisk kan man samtidig tage et opgør med de EU-bestemmelser, som forhindrer Danmark i en lavere moms på økologiske og/eller nøglehulsmærkede fødevarer, hvad der virkelig ville være en "revolution", siger John Wagner, og fortsætter:

- Differentieret moms vil styrke salget af sundere varer, økologi og kvalitet i det hele taget. Det er sundhedspolitisk, fødevarepolitisk, miljøpolitisk og socialpolitisk den helt rigtige vej at gå. Man kan spørge sig selv, om der i dag ved vedtagelse af et skattesystem ville kunne opnås politisk flertal for en særlig afgift på 25 procent på det livsnødvendige daglige måltid – betalt af indkomst, som i forvejen er beskattet?

Om undersøgelsen
Analyseinstituttet Norstat har for De Samvirkende Købmænd i juli 2014 lavet 1.005 gennemførte, internetbaserede interviews blandt et repræsentativt udsnit af den voksne danske befolkning











Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078