23948sdkhjf

Juleguf bliver lidt dyrere i år

Spar lidt ekstra op, hvis skålene med juleslik skal være lige så fyldt, som de plejer. For der er prisstigninger på vej på de søde sager. Det skriver Søndagsavisen.
Stigende råvarepriser sætter producenterne under pres, og det rammer blandt andet Odense Marcipan.

- Sidste år kostede 400 gram marcipan 40 kroner som kampagnepris op mod jul. I år bliver prisen omkring 45 kroner, siger Søren Egesborg, der er salgsdirektør hos Odense Marcipan, til Søndagsavisen. Nougatelskere kan forberede sig på at betale to-tre kroner mere for en pakke.

Prisstigningerne skyldes blandt andet dårligt vejr. En knastør sommer i Californien, som er en verdens største mandelproducenter, har sendt prisen på verdensmarkedet op på det højeste niveau i ni år, mens hasselnøddepriserne er blevet sendt i vejret, fordi Tyrkiet blev ramt af omfattende frostvejr i foråret på et kritisk tidspunkt, hvor hasselnøddebuskene blomstrede.

Frosten i Tyrkiet rammer særligt hårdt, fordi landet står for cirka 70 procent af verdens hasselnødproduktion.

- Produktionen i år er faldet med 35 procent på grund af frosten. Det har resulteret i kraftige prisstigninger, som både påvirker chokoladeindustrien, morgenmadsproducenter, bagere og mange flere, forklarer Thina Saltvedt, råvareanalytiker i Nordea Markets.

Også priserne på chokolade er på vej i vejret. Frellsens Chokolade, som har 40 butikker over hele landet, har allerede hævet priserne på flere produkter, mens Sv. Michelsen Chokolade afventer situationen til efter jul.

- De seneste fem år er efterspørgslen på chokolade øget med næsten 30 procent i Asien. Det sætter efterspørgslen på kakaobønner under pres, forklarer råvareanalytiker, Thina Saltvedt.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062