23948sdkhjf

Begyndende optimisme i detailhandlen

Efter et ordentligt dyk nedad i maj og et mindre dyk i april måned steg detailhandelsomsætningen med 0,6 pct. i juni måned i forhold til måneden før.
Det kan ifølge Politiske Nyheder fra Dansk Erhverv være begyndende tegn på, at opsvinget er ved at få ny luft.

- Efter nogle måneder med fald i detailsalget og i forbrugertilliden ser vi nu en pæn stigning i salget og en forbrugertillid, der er på niveau med sidste måned, men som ligger over 2014. Det kan være tegn på, at opsvinget er ved at komme tilbage på sporet, siger skattepolitisk chef Jacob Ravn fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

Fra tillid til højere forbrug

Såvel detailomsætningen som forbrugertilliden er nøgletal, der giver et billede af, hvordan det går med privatforbruget.Vores kollektive forbrug udgør knap halvdelen af det samlede BNP, og derfor betyder det rigtig meget for vækst og hjemlige arbejdspladser, når vi eksempelvis køber en ekstra bluse i en butik eller tager på weekendophold.

- Vi har i flere år ventet på, at den høje forbrugertillid reelt blev vekslet til et betydeligt højere privatforbrug. Forbrugernes optimisme er jo først samfundsøkonomisk gavnlig, hvis danskerne reelt bruger flere penge. Med dagens tal in mente kan man håbe på, at der kommer gang i privatforbruget igen, og at der dermed også sker noget for den samlede vækst i dansk økonomi, siger Jacob Ravn.

- Et niveauløft af privatforbruget er afgørende, hvis der skal gas nok på opsvinget til at rykke fra første og op i andet eller tredje gear, og dagens tal giver forhåbninger om, at noget sådant kan ske. Vi skal dog nok have flere måneders sammenhængende vækst i detailhandelsomsætningen, før vi endegyldigt kan sige, at vi har genfundet rytmen i opsvinget, siger Jacob Ravn.

Detailomsætningen indeholder salget fra danske butikker og delvist e-handel, og udgør knap 20 pct. af det samlede privatforbrug. Der går flere måneder, før nationalregnskabstal for dansk økonomis udvikling i 2. kvartal udkommer.

Danskerne syn på økonomien

Forbrugertilliden opgøres af Danmarks Statistik og er en sammenvejning af fem spørgsmål om danskernes syn på deres egen families økonomi og dansk økonomi som helhed.

Desuden spørges der til danskernes vurdering af, om det er fordelagtigt at købe større forbrugsgoder - og svarene på netop dette spørgsmål har ændret sig i markant positiv retning det seneste halve år. Dog faldt det i både juni og juli måned, men er nu ved at være på niveau fra tidligere på året.

Detailomsætningen steg i juni med 0,6 pct. sammenlignet med maj. Forbrugertilliden for juli var 9,5 mod 9,8 i juni. Begge tal ifølge Danmarks Statistik.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097