23948sdkhjf

To ud af tre fritidsjobbere arbejder ulovligt

Unge fritidsjobbere under 18 år arbejder i stigende grad under ulovlige forhold.
De holder for få pauser på jobbet, instruktionen i at undgå arbejdsskader halter, og flere unge arbejder i lokaler med alkohol. Det sker til trods for, at det er ulovligt. Det fremgår af Jobpatruljens rapport for 2015, skriver Fagbladet 3F.

Manglende pauser på jobbet oplever 28,6 procent, hvilket er en stigning fra 26 procent i forhold til sidste år. Næsten 37 procent får ikke instruktion i, hvordan de undgår arbejdsskader. I 2014 var det tal 34 procent. Og 6,6 procent af de unge arbejder i i lokaler med alkohol, det var seks procent sidste år.

I 2015 har Jobpatruljen besøgt 9.850 virksomheder og interviewet 2.961 unge under 18 år.

En af udfordringerne er, at de unge er midlertidigt ansatte og løst tilknyttet arbejdsmarkedet, men her kan arbejdspladsen spille en væsentlig rolle, mener Mette Lykke Nielsen, lektor og forsker på Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet:

- Vi ved fra forskning, at de unge tilpasser sig den sikkerhedskultur, som er på arbejdspladsen og gør, som de voksne gør. Derfor er det væsentligt, at arbejdspladsen bruger ressourcer på oplæring og instruktion af de unge medarbejdere, siger Mette Lykke Nielsen.

Landskoordinator for Jobpatruljen, Rasmus K. Jakobsen ser rapporten som et tydeligt tegn på, at fritidsområdet skal opprioriteres.

- Når to ud af tre unge oplever problemer i deres ansættelsesforhold, er der noget helt galt i mine øjne. Og det skal vi gøre noget ved. Vi skal sætte dagsordener og vise de politiske partier, at der tydeligvis er et behov for at tjekke de unges vilkår på arbejdsmarkedet, siger Rasmus K. Jakobsen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078