23948sdkhjf

Regeringen kritiseres for at tale med to tunger om økologi

Fødevareminister siger ét og gør noget andet, mener Økologisk Landsforening.
"Supermarkedernes hylder med økologisk mælk, æg og grønt bliver tømt hurtigere, end landmændene kan nå at fylde dem op. Derfor er der plads til endnu flere danske økologiske landmænd."

Sådan skriver fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) ifølge dagbladet Information i forordet til et nyt tidsskrift som bliver udgivet af Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer, ICROFS.

Forordet blev publiceret søndag, bare to dage efter at Eva Kjer Hansen valgte at droppe målet om at fordoble det økologisk dyrkede areal i 2020. Og det sender nogle blandede signaler, mener formand for Økologisk Landsforening Per Kølster:

- Man siger med den ene hånd, at man gerne vil fremme økologien, men med den anden hånd vælger man ikke at fastholde målet om at fordoble arealet. Det er modstridende.

ICROFS er den enhed, der koordinerer og faciliterer forskning i økologi. Og i forordet til tidsskriftet, som præsenterer den forskning, der er blevet lavet de seneste år, roser ministeren specifikt forskningen:

"Økologien stortrives i Danmark, og danske økologer er foran de fleste af deres kolleger i udlandet. Målrettet forskning er en væsentlig del af forklaringen", skriver Eva Kjer Hansen.

På finanslovsforslaget er der imidlertid ikke øremærket penge til forskning i økologi, selv om de nuværende bevillinger udløber. Dog er forskningsreserven endnu ikke blevet forhandlet, så pengene kan stadig nå at komme:

- Der er brug for et særligt fokus på økologi. Derfor er det ærgerligt, at pengene ikke er øremærket i finanslovsforslaget. Jeg håber, at de løfter det ind igen, siger Kirsten Lund Jensen, som er formand for ICROFS programkomité og økologichef i Landbrug & Fødevarer.

De seneste tre år er der årligt givet mellem 55 og 60 millioner kroner til forskning i økologi. Men da pengene ikke er øremærket i finanslovudspillet, og der forventes at blive hård kamp om de kun 670 millioner, der ligger i forskningsreserven, er intet endnu sikkert, og det er med til at skabe usikkerhed, mener Per Kølster:

- Vi har brug for, at regeringen klart siger: Det er dén vej, vi skal med dansk landbrug. Det går jo godt – flere og flere lægger om til økologi. Så det er det helt forkerte tidspunkt at sende blandede signaler og skabe usikkerhed.

Samme holdning har René Christensen, der er landbrugsordfører i regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti:

- Førhen har det stået meget tydeligt, hvad vi ville med økologien. Nu dropper man målsætningen om at fordoble arealet, men hvorfor dog ikke have sådan en målsætning? spørger han.

Det går rigtig godt med økologien. Det kommer Eva Kjer Hansen også ind på i sit forord:

"Danske økologiske landmænd eksporterer nu for over halvanden milliard, og salget herhjemme er steget til over seks milliarder. Det er en imponerende stigning på over en milliard både ude og hjemme," skriver ministeren.

Også René Christensen fremhæver de gode tendenser:

- Økologien er noget af det, der kan skabe merværdi. Det går godt med eksporten af økologiske varer, og økologien er en vigtig del af historiefortællingen om det danske køkken og de gode råvarer.

Men netop fordi det går så godt, bør regeringen signalere klart, at man vil have mere økologi, mener han. Og som et led i det bør forskningen prioriteres:

- Vi anerkender, at der har været kasseeftersyn, og at der ikke er lige så mange penge til rådighed som forventet. Men hvis man ender med at fjerne pengene til forskning fuldstændig, så er det virkelig dumt. I det mindste må man gå ned på et lidt lavere blus, så man fastholder den viden, vi har opbygget – og så kan man så skrue op igen på et senere tidspunkt, siger René Christensen, som mener, at ministeren med de smukke ord i tidsskriftet "forpligter sig til at finde nogle penge til området. Men det skal da blive interessant at se, hvem der så ikke skal have nogen".

Information prøvede søndag at få en kommentar fra fødevareminister Eva Kjer Hansen, men hun er på efterårsferie.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078