23948sdkhjf

SMV'ernes kreditklemme strammes yderligere - nu opgiver de helt at søge lån

Det bliver stadigt vanskeligere for de små og mellemstore virksomheder at hente finansiering. Nye tal bekræfter at kreditklemmen er strammet betydeligt i løbet af sidste år, og nu opgiver mange ligefrem at prøve.
At det er vanskeligt for de mindre virksomheder at få deres vækst finansieret, har været et problem i årevis. Men nye tal viser her til morgen, at det står endnu værre til, end hidtil antaget.

Sidste år måtte endnu flere gå tomhændet hjem fra banken, og nu opgiver en stor del af SMV'erne tilsyneladende helt at prøve at få et lån.

En analyse fra Danmarks Statistik viser her til morgen, at kun en tredjedel af de små og mellemstore virksomheder forsøgte at finde finansiering sidste år. Og det er en betydeligt lavere andel end i kølvandet på finanskrisen i 2010, hvor næsten hvert andet firma forsøgte sig i bank eller kreditinstitut.

De virksomheder, der sidste år søgte om finansiering, udgør faktisk også en lavere andel end de 35 pct., der gik en tur i banken inden finanskrisen i 2007. Og det mønster gælder på tværs af både brancher og virksomhedsstørrelser.

Det viser en ny publikation fra Danmarks Statistik, der belyser små og mellemstore virksomheders adgang til finansiering. SMV’er er virksomheder med mellem 5-249 ansatte.

Lille bedring for de større
Sidste år var der ganske vist en større andel, der fuldt ud opnåede den finansiering, de søgte om sammenlignet med 2010. Og det gælder for alle de tre typer af finansiering, der indgår i analysen: Lånefinansiering, egenkapitalfinansiering og andre former for finansiering, f.eks. handelskreditter, leasing og træk på kassekreditten.

Men andelen, der fuldt ud opnåede det lån de søgte, ligger stadigt betydeligt under niveauet i 2007 for alle tre finansieringsformer. Og værst ser det ud for lånefinansiering, hvor andelen faldt fra 92 pct. i 2007 til 69 pct. i 2010 og 72 pct.sidste år.

SMV'ernes kreditklemme forværres
Andelen af de mindste firmaer med 5-9 ansatte, der fuldt ud fik det lån de søgte, er voldsomt faldende. Før finanskrisen var det 85 pct., der opnåede deres lån. Da finanskrisen satte ind i 2010 faldt det tal til 63 pct. Men sidste år kunne kun lidt over halvdelen, 56 pct., gå tilbage fra bank eller kreditinstitut med et tilsagn.

Det står i skærende kontrast til situationen hos de større virksomheder, hvor udviklingen er den modsatte.

Reddet af realkredit
Ifølge Danmarks Statistik var pengeinstitutternes udlån til erhverv samlet set stigende frem til 2009, mens det i perioden derefter er faldet. Derefter ser udlånet ud til at have stabiliseret sig på 350 mia. kr. i de senere år.

Realkreditinstitutternes udlån til erhverv har til gengæld været støt stigende, og det er nu dobbelt så stort som pengeinstitutternes, oplyser Danmarks Statistik i sin analyse.
Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109