23948sdkhjf

Vækstudspil: Kommunerne skal selv bestemme over detailhandlen

Regeringen vil tillade større specialbutikker og give kommunerne mere selvbestemmelse
Planloven sætter i dag en grænse for specialbutikkernes størrelse og placering, og begrænsningerne kan ifølge ”Vækst og udvikling i hele Danmark” medvirke til, at danske forbrugere betaler unødigt høje priser og får et mere begrænset vareudvalg.

Samtidig begrænser reglerne, som de er i dag, detailhandlen i at konkurrere med både danske og udenlandske netbutikker

Kommunerne skal nu - ifølge udspillet - have frie rammer til planlægningen af handlen med udvalgsvarer.

Regeringen vil give alle byer mulighed for udvalgsvarebutikker uden størrelsesbegrænsninger, og samtidig skal kommunerne have mulighed for at udlægge nye butiksområder uden for bymidterne, hvor der ikke altid er plads til store butikker.

”E-handelsbutikker er ikke underlagt samme restriktioner som de fysiske butikker i forhold til størrelse og placering. Det giver e-handelsbutikkerne en konkurrencefordel. Det gælder også for de udenlandske e-handelsbutikker, der lægger et stort konkurrencepres på den danske detailhandel. Når forbrugerne vælger udvalgsvarebutik, er det oftest et spørgsmål om, hvorvidt butikken fører det ønskede mærke, har god service, lave priser og et stort vareudvalg. Forbrugerne lægger altså vægt på sortimentet, hvilket kan være med til at udfordre butikkernes størrelse,” står der i udspillet fra regeringen.

Det understreges i udspillet, at det er kommunerne, som med deres konkrete planlægning bestemmer, hvor og i hvilket omfang der kan etableres aflastningsområder og gives mulighed for store udvalgsvarebutikker. Lempelser af planlovens nuværende begrænsninger på butiksstørrelser og placering skal gennem offentlig høring, før den kan få virkning.

Regeringen ønsker samtidig at gøre det lettere for en kommune at vedtage en lokalplan eller et kommuneplantiltag.

Det skal ske ved at nedsætte høringen fra otte til fire uger.

Derudover skal der indføres mulighed for at dispensere fra lokalplaner, hvilket betyder, at der ikke i så høj grad skal udarbejdes nye lokalplaner.

Læs hele udspillet her: https://www.evm.dk/nyheder/2015/15-11-23...
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081