23948sdkhjf

Sløjt detailsalg sender kuldegysninger gennem dansk økonomi

Detailsalget var i marts 1,0 pct. lavere end i februar, og der var fald inden for alle varegrupper. Kan skubbe økonomien tilbage mod nulvækst, lyder vurderingen.
Det fremgår at torsdagens opgørelse fra Danmarks Statistik.

Faldet kom efter et fald på 0,9 pct. i februar, og detailomsætningen nåede dermed det laveste niveau i to år. Tallene er korrigeret for prisudvikling, normale sæsonudsving og effekten af handelsdage, herunder skuddagen i februar og påsken i marts.

- Dansk økonomi befinder sig lige nu i en situation, hvor eksporten er sat under et betydeligt pres som følge af stagnationen i den globale handel. Dermed er det overladt til det indenlandske forbrug og investeringer at skabe den nødvendige vækst i økonomien. Det betyder, at hvis ikke detailsalget snart igen begynder at vokse er der en betydelig risiko for, at privatforbruget bliver lavere end forventet, hvilket i sidste ende kan være den afgørende brik der skubber dansk økonomi tilbage mod nulvækst – eller det der er værre…, lyder kommentaren fra chefanalytiker i Nordea Markets, Jan Størup Nielsen.

Bedring kan være på vej
Forbrugertilliden er en indikator, der viser befolkningens syn på den nuværende og den fremtidige økonomiske situation. Udviklingen i forbrugertilliden er ofte et godt pejlemærke for udviklingen i detailsalget i de kommende måneder.

Efter en periode med nedgang er forbrugertilliden steget i april. Forbrugertilliden er i april 5,5 mod 3,6 i marts, hvilket kan indikere en stigning i detailsalget i de kommende måneder, oplyser Danmarks Statistik.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063