23948sdkhjf

Ansvarlige lån god vækstmotor for ejerledere

Vækstfonden er begyndt at udbyde ansvarlige lån, der sikkerhedsmæssigt ligger yderligt lige før egenkapitalen.
På blot to år har iværksætterne bag sportstøjsproducenten Sports Group i Ikast tredoblet deres omsætning. I dag omsætter de for over 100 mio. kr. Den kraftige vækst, store kapitalbindinger og nye kæmpeordrer udfordrede virksomhedens likviditet, og banken kunne ikke stå for hele finansieringen alene. Derfor fik virksomheden ansvarlig lånekapital via Vækstfonden.

Ansvarlig lånekapital står sikkerhedsmæssigt lige efter egenkapitalen, og er derfor et meget risikobetonet lån med en rente på mellem 10 og 15 pct. afhængig af virksomhedens kreditværdighed.

Men fordelen for vækstvirksomheden er, at den ikke behøver udvide sin egenkapital for at finansiere væksten og måske derved skulle afgive indflydelse til nye investorer.

I stedet kan virksomheden ekspandere via af den ansvarlige lånekapital og løbende over driften sikre indtjening til nedbringelse af lånet.

- Ansvarlig lånekapital er et rigtig godt produkt for virksomheder i vækst, der har brug for ekstra risikovillig kapital, siger udlånschef i Vækstfonden Jens Mølby til Ledelse I DAG.dk

Til dato har Vækstfonden ydet ansvarlig lånekapital til fire virksomheder, men det er et produkt, som fonden vil forsøge at få udbredt mere i de kommende år.

Der er for tiden en debat om, hvordan danske vækstvirksomheder for alvor bliver store.
Her kan den ansvarlige lånekapital være en mulighed til at finansiere væksten.

Ansvarlig lånekapital er også blevet kaldt ”Mezzanin-lån”. Mezzaninen er mellemetagen mellem stuen og 1. sal i en beboelsesejendom. I lånesammenhæng symboliserer Mezzaninbegrebet lånets sikkerhedsmæssige placering helt yderst på risikoskalaen.

Ansvarlig lånekapital er især blevet efterspurgt af mange ejerledere, der tøver med at iværksætte vækstplaner, hvis de skal finansieres ved at tage nye ejere ind, der udvander ejerledernes ejerskab. Det undgås ved i stedet at tage ansvarlig lånekapital. De ansvarlige lån løber typisk over 10 år.

Du kan læse mere om vilkårene for ansvarlig lånekapital her: Betingelser for at opnå ansvarlige lån
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11