23948sdkhjf

Et flertal ønsker pant på tyske dåser

Et flertal af sydjyderne vil have pant på de tyske dåser, som stadig er pantfrie i grænsehandelsbutikkerne
Selvom det vil betyde mere arbejde med at få pant retur, stiller et flertal af sydjyderne sig positivt over for udsigten til at skulle betale pant på de dåser, som de køber i grænsebutikkerne.

En meningsmåling, som avisen har foretaget, viser, at seks ud af ti mener, at pant er en god idé.

28 procent er imod.

Den tidligere regering blev i foråret 2015 enige med Tyskland om en aftale, der skulle indføre dåsepant i grænsebutikkerne. Men aftalen har endnu lange udsigter, før den bliver implementeret, og flere partier i Folketinget er direkte modstandere af den.

En af dem er miljøordfører for Dansk Folkeparti Pia Adelsteen, som kalder den diskriminerende.

– Aftalen diskriminerer danskere, der handler i grænsebutikkerne, fordi den ikke kommer til at gælde for andre nationaliteter. Jeg synes, det er en forfærdelig aftale, og jeg vil derfor arbejde for at få den trukket tilbage. Derfor følger jeg også løbende med i processen vedrørende den klage, som Dansk Erhverv har indgivet til EU-Kommissionen.

En ordentlig model

Eva Kjer Hansen (V) var kun lige tiltrådt som miljøminister for præcis et år siden, da hun erklærede, at den aftale, som den tidligere regering netop havde indgået, var "uholdbar".
Det holder hun fast i.

– Jeg vil rigtig gerne have pant på dåserne, men det skal være en ordentlig model. Som det ser ud nu, bliver det meget omkostningsfuldt og besværligt, siger Eva Kjer Hansen, der angriber, at den indgåede aftale kun gælder i Slesvig-Holsten.

Det var den socialdemokratiske miljøminister Kirsten Brosbøl, der i 2015 fik aftalen på plads med Tyskland. Den bakkes da også op af Jesper Petersen (S), medlem af Miljøudvalget.

Han er ikke overrasket over, at et flertal ønsker pant på dåserne.

– Jeg havde faktisk troet, at tallet var endnu højere, for det er uholdbart, at der stadig ikke er kommet pant, siger Jesper Petersen, som vil tage kontakt til miljøministeren for at høre, hvornår der forventes en aftale.

Miljøminister Esben Lunde Larsen ikke har nogen kommentarer til meningsmålingen.

Sagen kort
I juni 2015 indgik Danmark, Tyskland og Slesvig-Holsten en aftale om indførelse af pant i grænsehandlen i Slesvig-Holsten. Planen var, at aftalen skulle træde i kraft i 2018.
I et notat fra Miljøstyrelsen i januar 2016 skriver styrelsen dog, at pantopkrævningen realistisk tidligst kan ske fra 2020, da der forinden foreligger et stort juridisk arbejde, samt at Dansk Retursystem, der skal stå for håndteringen af dåserne, også skal have udbygget sin kapacitet.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095