23948sdkhjf

Engelske onlinerecepter kan true danske patienters sikkerhed

Europæiske regler giver danske forbrugere ret til at købe medicin fra andre EU-lande, men ikke alle lande har samme regler for udskrivning af recepter og salg af medicin.
Siden 2009 er antallet af danskere mellem 16 og 74, der køber medicin på nettet, mere end firdoblet fra 110.000 til 460.000 i 2016. Men sikkerheden er ikke altid så høj, som man kunne ønske, og det sætter patienternes helbred i fare, siger myndigheder og organisationer på sundhedsområdet til magasinet Forbrugerrådet Tænk.

Det er ellers en stor fordel for forbrugerne, at de kan klare medicinkøbet online. Det fortæller Sine Jensen, der er seniorrådgiver hos Forbrugerrådet Tænk.

- Vi ved, at forbrugerne længe har ønsket sig muligheden for at kunne købe medicinen online. Især hvis du for eksempel bor langt fra et apotek eller har svært ved at forlade hjemmet, så er det en stor gevinst, at du kan bestille og få leveret medicinen til døren. Men det er vigtigt, at det foregår på en ordentlig og sikker måde, siger Sine Jensen.

Europæiske virksomheder, der sælger medicin på nettet, skal imidlertid kun overholde lovgivningen i det land, de har hjemme i, før de må sælge til andre EU-lande. Det skaber et hul, hvor danske forbrugere får mulighed for at købe medicin fra andre EU-lande, der har lavere standarder for patientsikkerhed.

Britisk firma sælger medicin fra dansksproget hjemmeside

Når en dansk læge udskriver en recept, skal de bruge patientens cpr-nummer. Når apotekerne udleverer medicinen, skal de bruge sygesikringskort eller nem-id, hvis medicinen bliver bestilt på nettet. I Storbritannien er der for eksempel ikke samme krav – og derfor kan det britiske firma Hexpress Healthcare ordinere og sælge medicin til danske forbrugere fra deres dansksprogede hjemmesider.

Hos Hexpress Healthcare skal forbrugerne udfylde et spørgeskema, som ifølge firmaet bliver gennemgået af engelske læger for at afgøre, om patienten er egnet til at tage medicinen. Der går få minutter fra man har udfyldt skemaet til receptpligtig medicin, for eksempel antibiotika, er ordineret, og der er ingen kontrol af, om de svar, patienten giver, er rigtige. Lægen har heller ikke adgang til patientens journal eller mulighed for at undersøge patienten fysisk. Det er ifølge Sine Jensen ikke godt nok.

Tyndt grundlag

- Når medicin er på recept, så skyldes det, at det kan være farligt at tage, hvis ikke en læge har vurderet patienten først. Kigger vi fx på antibiotika er det vigtigt, at vi begrænser brugen, så der er ikke bliver skabt resistens, og svarene på et spørgeskema er altså et meget tyndt grundlag at udskrive en recept på, siger Sine Jensen, der er seniorrådgiver hos Forbrugerrådet Tænk.

Lægemiddelstyrelsen oplyser, at de har været i kontakt med de engelske myndigheder angående siderne fra Hexpress Healthcare. De konkluderede, at siderne overholder alle de regler, de skal.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125