23948sdkhjf

Norge vil stoppe ølsmuglere ved at lempe afgift

Hvis Kristelig Folkeparti giver sin velsignelse, vil det blive billigere at købe øl i Norge.
Indsmugling af øl til Norge er eksploderet de seneste år, og derfor overvejer politikerne i landets parlament, Stortinget, nu at sætte alkoholafgifterne ned. Det skriver nyhedsbureauet NTB.

For at gennemføre en ændring skal Kristelig Folkeparti (KrF) bakke om det, og partiet er ikke afvisende.

- Såfremt det viser sig at kunne føre til både et lavere alkoholforbrug og modvirke smugling af øl til Norge, så er der vel kun få, der er imod sådan et tiltag, siger gruppeformand i KrF Hans Olav Syversen til norsk TV 2.

Baggrunden for udtalelsen er, at partiet mandag holdt møde med den norske bryggeforening.

Med stemmerne fra KrF vil der være et flertal i Stortinget for at sætte statens afgifter på øl ned. En eventuel nedsættelse kan ifølge TV 2 komme på tale i forbindelse med forhandlingerne om regeringens næste finanslov.

Meget af det øl, som smugles ind i Norge, kommer ifølge toldvæsnet fra lande som Polen og Litauen. Her koster øl en brøkdel i forhold til de norske priser. Tal fra toldmyndighederne viser, at fra 1999 til 2014 er mængden af beslaglagt øl 11-doblet.

Bryggeriforeningens direktør, Petter Nome, sagde tidligere denne sommer til TV 2, at det ved musikfestivaler flyder med ulovligt indført øl.

Tidligere var omkring 20 procent af de efterladte flasker, dåser og emballager udenlandske, forklarede han.

- I år var det modsat. Nu var hele 80 procent af emballagen fra udlandet. Som regel østeuropæisk, sagde han.

Norge troner på en suveræn førsteplads som det europæiske land med de højeste ølafgifter. Bryggeriforeningen mener, at det gør smugling af øl til en særdeles indbringende forretning.

Desuden viser statistik, at forbruget af blandt andet vin og snaps er øget markant. Afgifterne på disse mere alkoholstærke drikkevarer er steget mindre end afgiften på øl.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.5