23948sdkhjf

Kampen mod madspild er blevet trendy

Fra at have optaget særligt bevidste forbrugere er madspild blevet et emne, som i disse dage behandles på et international topmøde i København.
Det er blevet trendy at holde skarpt øje med, hvor mange fødevarer der havner i skraldespanden rundt om i de danske hjem.

Fra særligt snusfornuftige forbrugere og unge madskraldere, der finder brugbar mad i butikkernes affaldscontainere, har bevidstheden om at begrænse madspild på få år bredt sig vidt omkring.

Ifølge en ny undersøgelse, foretaget for Ingeniørforeningen, IDA, er 49 procent af danskerne opmærksomme på, hvor store mængder madvarer, de kyler ud. 33 procent er det i nogen grad, mens 15 ikke er.

Ifølge Miljøministeriet smider vi i Danmark hvert år over 700.000 ton mad ud, som kunne være spist. Husholdningernes madspild udgør 260.000 ton årligt, hvilket svarer til 24 procent af affaldet i skraldespanden.

- Det er tydeligt, at forbrugerne helst vil undgå madspild, og at tanken om et mere bæredygtigt forbrug tiltaler flere og flere, siger formanden for Ingeniørforeningen, Thomas Damkjær Petersen.

- Selv om det er let at være hellig i meningsmålinger i forhold til praksis, så mener jeg, at det er et signal om, at folk bliver stadigt mere opmærksomme på at genbruge rester fra det, man har købt, og på hvor store portioner man køber.

- Styrken ved den her dagsorden er jo, at det er i ens egen økonomiske interesse samtidig med, at mindre spild af ressourcer er vigtigt i en verden, hvor 800 millioner mennesker hver dag går sultne i seng, siger han.

Selina Juul, der for otte år siden stiftede forbrugerorganisationen Stop Spild af Mad, er pionér på området.

- Det startede med en Facebook-gruppe og er blevet til en folkebevægelse, som breder sig langt ud over landets grænser. Jeg er lige blevet interviewet til medier som The Guardian og The Economist, siger hun.

Hun glæder sig over, at et tema, som voksede under finanskrisen, hvor folk blev mere opmærksomme på madspild, er blevet ved og er vokset.

- Madspildet de sidste fem år er faldet med 25 procent ifølge tal fra Landbrug & Fødevarer. Det skyldes især en indsats i husholdningerne. Men det er også flot, at madspild ligefrem er blevet et konkurrenceparameter blandt butikkerne, siger hun.

Fredag skal Selina Juul tale på det internationale madtopmøde Better Food For More People i København, hvor madspild er et af de fire hovedemner.

Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) håber, at de danske erfaringer i kampen mod madspild vil brede sig ud verden.

- Det handler om både forbrug af ressourcer og miljø. At vi har et madspild på 700.00 ton er ikke den rigtige måde at bruge ressourcer på. Danmark har været med til at skubbe på den her dagsorden i både FN og EU på det store plan, siger han.

- Men jeg kan også selv se, hvordan jeg i mit eget forbrug er blevet mere opmærksom, og det er jo netop dét, der flytter tingene, siger han.

- Det betyder noget, hvad du personligt putter i indkøbskurven, og at du undgår impulskøb. De fleste danskere og borgere ude i verden vil jo gerne gøre en forskel i forhold til forbruget af ressourcer. At der så også er personlig økonomisk gevinst gør jo ikke noget, siger Esben Lunde Larsen.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.219