23948sdkhjf

Coop fri for plejeprodukter, der kan give MI-allergi

Resultatet er nået efter at Coop har presset koncernens leverandører gennem mere end to år.
Methylisothiazolinone (MI) er et stærkt allergent konserveringsmiddel, som bruges i plejeprodukter og maling.

Stoffet har i flere år har været kædet sammen med kraftige allergiske reaktioner - og førende danske forskere har advaret mod en eksplosivt stigende kurve af mennesker, der rammes af den til tider invaliderende allergi.

I Danmark får vi ca. 1.000 nye tilfælde om året. Allergien er en livslang lidelse og bl.a. kan det være svært for allergikerne at opholde sig i rum malet med MI-holdig maling.

Selvom stoffet stadig er lovligt, har Coop derfor valgt at benytte et forsigtighedsprincip og selv fjerne stoffet i alle plejeprodukter i koncernens 1200 butikker. Coop har aldrig tilladt stoffet i egne varemærker som Änglamark, Fakta 365 Minirisk, Irmas varemærker, Coop og Xtra-varer, fortæller virksomheden i en pressemeddelelse.

Men da førende eksperter i 2014 slog fast, at produkter med MI ikke er sikre på grund af alvorlig risiko for udvikling af allergi, begyndte Coop at presse leverandører af andre varemærker til at udfase stoffet.

I 2014 kunne Coop derfor melde ud, at alle plejeprodukter til babyer nu var fri for MI. I 2015 lykkedes det for Coop at få fjernet stoffet i alle plejeprodukter med langvarig hudkontakt - såkaldte 'leave-on-produkter' - som f.eks. cremer, og deodoranter og det lykkedes også Coop at fjerne MI i alle mærker i håndopvaskemidler.

Nu er det også lykkedes at få koncernens leverandører til at fjerne MI i den sidste gruppe af pleje-produkter - såkaldte rinse-off-produkter, som har kortvarig hudkontakt f.eks. shampoo og flydende håndsæber. Det er dog fortsat tilladt for producenterne af disse produkter, at anvende MI i meget små mængder, f.eks. ved at anvende en anden blanding som hedder MCI/MI, som eksperter anerkender som værende sikkert.

- I Coop har vi udpeget de 12 værste kemikalier, som findes i dagligvare-handlen og arbejder systematisk på at fjerne dem fra vores butikker. Vi kalder dem 'Det beskidte dusin', forklarer Malene Teller Blume, der er Coops kvalitetschef for non-food og leder af Coops kemikalie-indsats.

Læs mere om: coop
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.144