23948sdkhjf

Overset krav sætter særlige bindinger på iværksætterselskaber

Selskaber med en kapital på helt ned til en krone er underlagt særlige regler om opbygning af egenkapital.
Siden 1. januar 2014 har det været muligt at stifte de såkaldte iværksætterselskaber, som har en meget lav selskabskapital.

Selskabstypen er omfattet af årsregnskabsloven. Derfor skal de aflægge regnskab efter de samme regler som aktie- og anpartsselskaber. Det betyder, at regnskabet er offentligt tilgængeligt og at det skal indsendes til Erhvervsstyrelsen og de er hverken skattemæssigt eller regnskabsmæssigt anderledes stillet end aktie- og anpartsselskaber.

Men revisionsvirksomheden BDO gør opmærksom på, at IVS'erne, som selskaberne kaldes, på et punkt skiller sig væsentligt ud. Der kan nemlig først udloddes udbytte, når der er opbygget en bunden reserve af en vis størrelse.

Skal opbygge reserve
Iværksætterselskaber kan stiftes med en kapital helt ned til kun 1 krone. Selskaberne kan kun stiftes ved kontant indbetaling af kapitalen. Det er altså ikke muligt at foretage en skattefri omdannelse af en personlig ejet virksomhed til et iværksætterselskab.

- Som modstykke til den lave selskabskapital er iværksætterselskaber underlagt et krav om opbygning af en bunden reserve under egenkapitalen. Opbygningen skal ske ved, at der hvert år henlægges mindst en fjerdedel af årets overskud til denne reserve, som ikke kan anvendes til andet end til at forhøje selskabskapitalen med. Reserven kan ikke anvendes til udbytte, og der kan heller ikke modregnes underskud i denne, forklarer Ditte Mosegaard Jørgensen, der leder i revisionsvirksomheden BDO om kravene.

Henlæggelsen skal fortsætte, indtil reserven og selskabskapitalen udgør mindst 50.000 kr.

Intet udbytte
Et iværksætterselskab kan ikke udlodde udbytte, før kravet til den bundne reserve er fuldt opfyldt. Det kan de heller ikke selvom der er frie reserver i selskabet i form af overført overskud.

- Det betyder, at det som oftest vil være mest hensigtsmæssigt at henlægge hele overskuddet til den særlige reserve, til den har nået det krævede beløb, fordi den frie reserve indtil da alligevel ikke kan bruges til udbetaling af udbytte, lyder rådet Ditte Mosegaard Jørgensen.

BDO er en danskejet rådgivnings- og revisionsvirksomhed, er en del af det internationale BDO netværk bestående af uafhængige medlemsfirmaer. BDO i Danmark beskæftiger godt 1.100 medarbejdere, mens det verdensomspændende BDO netværk har godt 64.000 medarbejdere i 154 lande.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.113