23948sdkhjf

Hver fjerde kan ikke lide at tale om løn med chefen

Især kvinder har svært ved at tage snakken om den økonomiske kompensation
For nogle er det rart at have en god snak om løn og resultater - for andre er det en tåkrummende oplevelse at skulle sætte sig ned over for chefen og sætte tal på, hvor meget man egentlig er værd. Det viser en ny undersøgelse fra Deloitte. Her siger 22 pct. af danske mænd i job, at de finder lønsamtalen ukomfortabel. Det samme gælder for 29 pct. af kvinderne. Dumt at dukke nakken, hvis man er utilfreds, mener HR-chef.

- Lønsamtalen er jo en kærkommen lejlighed til at sætte sig ned med sin leder og få en reel snak om, hvad man leverer som medarbejder, og hvordan man skal belønnes for det. Den mulighed har man typisk kun en enkelt gang om året, hvis man har den overhovedet. Derfor er det også ærgerligt, at så mange synes, at samtalen ikke rar, siger Heidi Persson, der er HR-chef i Deloitte.

Især ærgrer det Heidi Persson, at så mange kvinder har svært ved at tage dialogen om den økonomiske kompensation:

- Mænd har ofte lettere ved at gå ind til chefen og sige "det vil jeg have". Mange kvinder forventer i stedet, at chefen selv er i stand til at fastsætte den rigtige løn ud fra en betragtning om, hvad der er fair. Desværre er det dog ofte sådan, at man selv må sige til, hvis man vil have mere i lønningsposen. Her er man altså nødt til at tage ansvar og melde klart ud.

Dog er det ikke alle danskere i job, der overhovedet får lov til at have snakken. Hver tredje har ikke mulighed for nogen som helst forhandling.

- Der er naturligvis job, hvor lønnen er fuldstændig givet oppefra, og så er der intet, man kan gøre. Flertallet har dog mulighed for at forhandle om visse lønelementer. Eksempelvis kan 22 pct. forhandle om tillæg, 14 pct. kan forhandle om ekstra personalegoder, mens 13 pct. har mulighed for at forhandle om en decideret bonus, siger Heidi Persson.

Heidi Persson opfordrer derfor danskerne til at overvinde genertheden og tage lønsnakken med chefen uden omsvøb eller forbehold:

- Det er vigtigt at føle sig værdsat og set, når man går på arbejde, så selvfølgelig skal man kunne have en ærlig snak om, hvordan man belønnes. Jo mere åben man er om sine forventninger, des bedre kan ens leder forsøge at efterkomme dem. Og hvis man har ambitioner om mere, skal man selvfølgelig sige til.

Fakta:

Disse løn-elementer kan danskerne forhandle med deres leder om på årlig basis:

Lønstigning: 35 pct.

Uddannelse/kurser: 35 pct.

Tillæg: 22 pct.

Ekstra personalegoder: 14 pct.

Bonus: 13 pct.

Ingen af delene: 33 pct.

(Mulighed for flere svar)


Sådan opleves lønforhandlingerne:

22 pct. af mændene synes, de er ukomfortable

29 pct. af kvinderne synes, de er ukomfortable


Tallene er baseret på i alt 899 interview med repræsentativt udvalgte danskere i job. Undersøgelsen er gennemført af Epinion for Deloitte.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095