23948sdkhjf

De små virksomheder kommer til at stå med Sorteper

Virksomhederne har svært ved at finde arbejdskraft, og det vil presse lønningerne op.
- Den nye vismandsrapport tegner et optimistisk billede af de økonomiske vækstudsigter, men manglen på kvalificeret arbejdskraft kan risikere at bremse opsvinget.

Sådan lyder det fra Håndværksrådets formand Niels Techen i en kommentar til den nye rapport fra Det Økonomiske Råd. Og hans bekymring deles af forbundsformand i Dansk Metal Claus Jensen, der ligesom Niels Techen er medlem af Det Økonomiske Råd:

- Det overrasker mig, at der ikke lægges større vægt på udbuddet af kvalificeret arbejdskraft. Danmark står foran en stor mangel på faglærte. Der er simpelthen behov for flere faglærte, hvis industrien skal udnytte sit potentiale. Det løser vi altså kun gennem mere uddannelse og flere praktikpladser, siger formanden for metal.

Må sige nej eller flytte
Manglen på faglærte afspejler sig ifølge Dansk Metal i rapportens prognoser for lønudviklingen, hvor der forventes pæne lønstigninger i de kommende år.

- Det glæder mig naturligvis som fagforeningsmand, at der forventes pæne lønstigninger. Men vi også brug for vækst, og det får vi altså kun, hvis vi gør noget ved manglen på kvalificeret arbejdskraft. Hvis ikke vi får markant flere igennem erhvervsuddannelserne, vil der mangle faglærte til at producere de varer, der efterspørges, og det vil betyde, at virksomhederne må sige nej til ordrer eller flytte til udlandet, siger Claus Jensen.

De små får sorteper
Håndværksrådet deler den bekymring over udsigten til at virksomhederne ikke kan finde den nødvendige arbejdskraft.

- I vores konjunkturvurdering melder ca. 35 pct. af virksomhederne, at de nu oplever en stigende mangel på kvalificeret arbejdskraft. Det er især manglen på faglært arbejdskraft, der er og bliver kritisk, forklarer Niels Techen.

Han mener dog, at resultatet af trepartsforhandlingerne vil styrke incitamenterne til at etablere praktikpladser, men at vi også skal sikre os, at flere unge vælger at starte på en erhvervsuddannelse.

- Uddannelserne skal være attraktive, og maskiner og udstyr skal være tidssvarende. Får vi ikke øget antallet af unge, der tager en erhvervsuddannelse, bliver det de små og mellemstore virksomheder, der bliver sorteper, siger Niels Techen.

Tvungen opsparing skader
I den nye rapport behandler vismandsmændene også regeringens seneste initiativer, som fremlagt i Helhedsplanen fra august.

- Helhedsplanen har på flere områder en kompleksitet, der står i direkte modsætning til de seneste års bestræbelser på at forenkle erhvervslovgivningen og lette de administrative byrder. Det gælder især forslaget til den nye ACE-model til beregning af egenkapitalforrentningen og forslaget om at indføre tvungen pensionsopsparing til selvstændige inklusive den nye pensionsbonus, mener Niels Techen, der tilføjer, at Håndværksrådet er modstander af den tvungne opsparing på 2 pct. – måske stigende til 6 pct. – for restgruppen af selvstændige uden tilstrækkelig pensionsopsparing.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.22