23948sdkhjf

Apoteker afviser at stå bag læk af lægers cpr-numre

Hverken Apotekerforeningen eller apotekerne har adgang til lægers cpr-numre, lyder det fra it-udviklingschef.
At apotekerne kan stå bag datalækket af 3100 lægers cpr-numre, afviser man blankt hos Apotekerforeningen.

- Det har vi meget svært ved at forestille os. Hverken Apotekerforeningen eller apotekerne har adgang til et register eller en samlet liste over lægernes cpr-numre. Det siger Henrik Bruun, der er it-udviklingschef i foreningen.

Onsdag oplyste Lægeforeningen, at 3100 lægers navne og cpr-numre var blevet offentliggjort på en amerikansk hjemmeside.

Lægeforeningen har meldt sagen til politiet og mener ikke, at oplysningerne stammer fra dem.

Ifølge Rasmus Theede, der er formanden for Rådet for Digital sikkerhed, kan datalækket stamme fra databaser på apoteker eller hos lægemiddelproducenter.

Men det er ifølge Henrik Bruun helt usandsynligt. Han forklarer, at 95 procent af alle recepter er elektroniske og ordineres via Det Fælles Medicinkort.

Det er en fælles server, som lægerne i de fleste tilfælde er logget ind på med deres NemID, når de ordinerer medicin. I de tilfælde er det derfor ikke nødvendigt for det enkelte apotek at validere lægen med et cpr-nummer.

De sidste fem procent er de recepter, som ordineres via telefon, fax eller udstedes som en papirrecept. Det er ifølge it-chefen kun i de situationer, at apoteket i nogle tilfælde skal anmode om lægens cpr-nummer.

- Ud af de fem procent er det kun i de tilfælde, hvor der skal ordineres afhængighedsskabende medicin, at apoteket skal bede om lægens cpr-nummer. Og det sker meget sjældent.

- Det er helt usandsynligt, at enkelte apoteker har ekspederet sådanne recepter fra over 3000 lokale læger, siger Henrik Bruun.

Ifølge politiet har oplysningerne maksimalt ligget på hjemmesiden i fire uger. I den periode har højst 30 personer været inde og kigge.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078