23948sdkhjf

Studie: Lykkepiller kan føre til mere vold og flere selvmord

Raske mennesker kan få alvorlige bivirkninger, hvis de tager lykkepiller.
Lykkepiller har længe været under mistanke for at øge risikoen for selvmord, men kritikere har argumenteret for, at depression i sig selv kan føre til selvmord, og at man derfor ikke kan vide, om pillerne spiller en rolle.

Derfor har en gruppe forskere fra Det Nordiske Cochrane Center og Københavns Universitet for første gang undersøgt, hvordan lykkepiller påvirker raske, skriver metroxpress.

Studiet viser, at bivirkninger som mareridt, uro, angst og rysten, der er symptomer, som er forbundet med selvmord og vold, bliver dobbelt så hyppige, når raske voksne tager lykkepiller.

At medicinen kan give disse symptomer på raske mennesker, kommer ikke bag på professor, psykiatrisk overlæge Poul Videbech:

- Det ved vi godt, de kan, også hos raske. Men kæden hopper helt af, når man udleder, at disse symptomer automatisk vil kunne føre til selvmord og drab, for hvem har ikke haft for eksempel angst eller rastløshed på et tidspunkt i livet uden at have indtaget medicin og uden dermed at tage livet af sig selv eller andre?

Professor Peter Gøtzsche, der er hovedforfatter på studiet, understreger, at det, studiet har gennemgået, er symptomer, som de amerikanske sundhedsmyndigheder advarer om kan føre til selvmord og vold.

- Jeg var for nylig ekspertvidne i en hollandsk mordsag. En kvinde, der fik den antidepressive medicin paroxetin, udviklede akatisi, en ekstrem form for rastløshed, som kan lede til selvmord og vold. Hun fik også natlige mareridt om, at hun skar halsen over på sine to små børn, og en morgen gjorde hun det. Præparatet havde gjort hende psykotisk, siger han til metroxpress og forklarer, at eksemplet illustrerer, at mareridt og rastløshed kan være alvorlige faresignaler.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14