23948sdkhjf

Kæmpe lønforskelle blandt direktører i de største danske virksomheder

Den gennemsnitlige grundløn er på 8-10 millioner kroner.
Blandt de allerstørste danske virksomheder er der enorme forskelle på direktørlønningerne. Det skriver Avisen.dk.

Forskellene fremgår i en ny analyse fra det internationale advokatfirma Gorrissen Federspiel, der har gennemgået årsregnskaberne fra 2015 for de 22 børsnoterede danske virksomheder, der har en værdi på over en milliard, også kaldet Large Cap.

Helt i top er Lars Rebien Sørensen, der sidste år tjente 42,7 millioner som direktør for Novo Nordisk. Det er mere end dobbelt så meget som direktør i rengøringsgiganten ISS, Jeff Gravenholst. Og mere end otte gange så meget som Sydbanks direktør, Karen Frøesig, der fik 5,2 millioner.

- Der er nogle forskelle, der vil noget, siger partner i Gorrissen Federspiel Niels Heering til Avisen.dk.

Gorrissen Federspiel analyserer hvert år årsrapporterne med fokus på lønninger i direktioner og bestyrelser. Og det svinger altså heftigt, når man ser på pengeposen til de administrerende direktører.

I gennemsnit tjener de administrerende direktører 15,4 millioner. Mens Novo Nordisk, som det mest værdifulde selskab i norden stikker af, så ligger resten af virksomhedernes direktørlønninger spredt mellem 29 millioner og 5 millioner.

I gennemsnit får direktørerne 51,2 procent af deres løn som fast honorar, mens 23,5 procent udbetales som bonus og 25,3 procent gives som aktier. Da bonus og aktier varierer efter virksomhedens præstation er de særligt skyld i forskellen mellem de danske direktører.

- Grundlønnen er på 8-10 millioner, hvis man ser gennemsnittet. Det er på de variable løndele, at forskellen opstår. Der er ikke mange virksomheder tilbage, hvor der kun er en fast løn, så bonus og incitamentsordninger får en større betydning. Hvis resultaterne forsvandt, ville direktørerne ikke få den samme løn, forklarer Niels Heering.

Analysen fra Gorrissen Federspiel viser, at lønningerne til administrerende direktører i gennemsnit steg 6,6 procent fra 2014 til 2015. Det er væsentligt højere end lønfremgangen for den gennemsnitlige dansker.

Gennemsnittet er dog kun baseret på 22 administrerende direktører, og ifølge Ken L. Bechmann, der er professor ved CBS og ekspert i direktørlønninger, skal man tage sine forbehold. En enkelt direktør, der får en stor bonus, kan få gennemsnittet til at ændre sig meget. Derfor må man forholde sig til en længere periode:

- Hvis man går tilbage til 90'erne og starten af 00'erne var der nogle meget høje lønstigninger. Man kan sige, at Danmark på mange måder tilpassede sig det internationale niveau, hvor vi før havde ligget under. De senere år ser det mere normalt ud og ligger på omkring fem til syv procent, forklarer Ken L. Bechmann og understreger, at de danske direktørlønninger i dag nogenlunde ligner lønningerne i andre lande bortset fra specielt USA og Storbritannien.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172