23948sdkhjf

Langtidssygefravær kan skyldes mobning

Mobbede medarbejdere har cirka dobbelt så meget langtidssygefravær som andre, viser ny forskning.
Ansatte, der føler sig mobbede på jobbet, er mere syge end andre. Det dokumenterer to nye undersøgelser fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Undersøgelsen er lavet i samarbejde med Københavns Universitet.

Som noget nyt har forskerne undersøgt, om mobning fører til stress og problemer med at sove, og om det kan være med til at forklare sygefraværet.

Det kan det, viser undersøgelserne. 13 procent af langtidssygefraværet skyldes nemlig stress og 13 procent skyldes søvnproblemer.

Og det er interessant ud fra et sundhedsfagligt synspunkt, mener professor i folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet Åse Marie Hansen. Hun står bag den ene af undersøgelserne, som har fokus på sammenhængen mellem mobning, stress og sygefravær.

- Det er vigtigt at vide, hvordan mobning påvirker os, så vi kan hjælpe bedst muligt. Undersøgelsen peger på, at nogle vil have glæde af behandling mod stress for at komme videre efter mobning. Og det er nyt, siger hun.

Dobbelt så meget langtidssygefravær
De to undersøgelser har set på langtidssygefraværet blandt ansatte, der oplever mobning. Det drejer sig om sygefravær på mere end 30 dage.

Undersøgelserne slår fast, at ansatte, der føler sig mobbede, er meget mere væk fra jobbet end andre. Mobbede har cirka dobbelt så meget langtidssygefravær som andre. Og samtidig viser undersøgelserne, at 11 procent er udsat for mobning dagligt, ugentligt, månedligt eller af og til. Det svarer til 1 ud af 10.

- Mobning er meget dyrt. Både for samfundet, arbejdspladsen, kolleger og den udsatte. Derfor skal vi have fokus på forebyggelse, men også på at hjælpe dem, der har været udsat for mobning, forklarer Åse Marie Hansen.

Hvordan resten af langtidssygefraværet kan forklares, ved forskerne ikke. Men de kan pege på, at mobning kan have konsekvenser i form af søvnproblemer og stress, og at det er en del af forklaringen bag sygemeldingerne.

Men det er ikke sådan, at stress og problemer med at sove tilsammen kan forklare 26 procent, eller en fjerdedel, af det samlede langtidssygefravær blandt de mobbede. Tallene kan nemlig ikke lægges sammen:

- Er man stresset, sover man dårligere, og kan man ikke sove, kan man blive stresset. Så tingene hænger sammen. Men som noget nyt har vi prøvet at finde ud af, hvad det egentligt gør ved os, når vi oplever mobning, siger Åse Marie Hansen.

7.650 beskæftigede, som har oplevet mobning på jobbet, har været med i undersøgelsen. De er blandt andet blevet spurgt til seks forskellige tegn på dårlig søvn. Forskerne har fulgt sygefraværet i to år, efter mobningen fandt sted.

Fakta om mobning
´Det er mobning, når en eller flere personer regelmæssigt og over længere tid - eller gentagne gange på grov vis - udsætter en eller flere andre personer for krænkende handlinger, som vedkommende opfatter som sårende eller nedværdigende. De krænkende handlinger bliver dog først til mobning, når de personer, som de rettes mod, ikke er i stand til at forsvare sig effektivt imod dem.´
Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093