23948sdkhjf

Danske lønmodtagere siger nej til arbejde på digitale platforme

Digitale platforme som Uber deler vandene.
Over halvdelen af forbundet HK’s medlemmer kunne ikke drømme om at udbyde deres arbejdskraft på en hjemmeside eller en app, som Uber er det mest kendte eksempel på.

De er bange for at gå glip af barsel, løn under sygdom, ferie med løn og efteruddannelse.

Det fremgår af en undersøgelse, som Epinion har gennemført for HK Danmark blandt 2144 repræsentativt udvalgte medlemmer af HK ifølge Ugebrevet A4.

Et stort flertal af de adspurgte giver i undersøgelsen udtryk for, at fagbevægelsen må ruste sig og sikre lønmodtagerne rettigheder, hvis de tager arbejde på en af de nye digitale platforme.

HK’s formand, Kim Simonsen, forstår godt sine medlemmers utryghed. Han fortæller, at forbundet er ved at opruste med nyt mandskab og efteruddannelse, så medlemmerne kan få en bedre service end i dag, hvis de spørger om rådgivning i forhold til arbejde på en digital platform.

- Vi skal have et nyt fagforeningstilbud. Ligesom vi har kunnet hjælpe med en ansættelseskontrakt, hvis du er ansat i Fætter BR eller Roskilde Kommune, skal vi kunne hjælpe med rådgivning og ekspertise, hvis du skal arbejde for MePlay eller en anden platformvirksomhed, siger HK-formanden til Ugebrevet A4.

Også Akademikerne er ved at geare sig til det nye digitale arbejdsmarked. Formanden, Lars Qvistgaard, kalder de nye platformsvirksomheder med løsere og kortere ansættelsesformer for en stor udfordring for fagforeningerne.

- Fagforeningerne har helt klart en rolle at spille for at sikre de nye selvstændige arbejdstagere nogle rettigheder. Når folk arbejder på nye måder, må vi også tænke i nye baner og sætte os i deres sted og høre, hvad de efterspørger. Så må vi sammensætte nogle servicepakker, hvor vi hjælper dem med at få nogle rettigheder, siger han.

Forfatter og ekspert i platformsøkonomi Claus Skytte kan godt forstå, at fagbevægelsen rører på sig. Indtil videre er rundt regnet 50 nye digitale virksomheder dukket op herhjemme. De fører til vækst og smarte måder at gøre tingene på, men de torne, der følger med, er manglende rettigheder og sikkerhed for lønmodtagerne, understreger eksperten.

- Det er vigtigt, at vi får lavet nogle platforme med respekt for vore rettigheder. Vi kan jo ikke kritisere amerikanerne for at lave Uber og AirBnB, for det er sådan, de arbejder. I deres kultur tjener man penge, og hvis man ikke får tjent nogle penge, skal man ned og bo under den bro. Men i Danmark, hvor vi har et velfærdssystem med et socialt sikkerhedsnet, forventer vi andet og mere af vores arbejde end at tjene penge, siger han.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094