23948sdkhjf

Brexit spreder juleglæde i London-butikker

Briternes farvel til EU får deres pund til at falde, og det giver billigere varer, hvis man er udlænding. Londons butikker glæder sig som børn til juleaften.
Der er julelys i øjnene på indehaverne af de fashionable butikker i Oxford Street, Regent Street, Bond Street og de andre berømte butiksgader i West End i Storbritanniens hovedstad, London.

For den britiske valuta, pundet, er faldet omkring ti procent i værdi over for de store valutaer som euroen og den amerikanske dollar.

Det betyder, at en amerikaner eller en europæer fra et euroland, eller fra Danmark, hvor kronen er tilknyttet euroen, kan gøre gode forretninger i Storbritannien.

Avisen The Guardian skriver, at detailhandlerne i West End venter, at handlen vokser i de seks uger op til jul.

Briternes eget forbrug ventes at falde, men så er det, at udlændinge fra USA, det øvrige Europa, Kina og Mellemøsten finder vej til London og lader betalingskortene slå gnister.

Det betyder, skriver flere aviser, at handlen vil vokse med 1,6 procent trods de tilbageholdende briter.

I penge venter West End-butikkerne en omsætning i de seks uger på 2,34 milliarder pund. Det svarer til 20,7 milliarder kroner.

Men inden Storbritanniens brexit-afstemning i juni, da vælgerne stemte for at forlade EU, var pundet ti procent mere værd.

Dengang svarede beløbet til godt 23 milliarder kroner.

Det svagere pund har allerede øget handlen i West End i de seneste måneder, og detailhandlerne mener, at denne tendens fortsætter i hvert fald frem til jul.

Men måske bliver det den sidste "merry christmas" i en periode.

Jack Tyrell, topchef for organisationen New West End Company, der repræsenterer omkring 600 butikker i blandt andet West End, har advaret om, at detailhandlen går sløjere tider i møde efter jul

Han mener, at fortsat usikkerhed om brexit vil påvirke forbrugernes og erhvervslivets tillid over de næste to år.

Desuden vil bagsiden af devalueringen af pundet begynde at indfinde sig. nemlig at det bliver dyrere at importere varer, hvilket fører til prisstigninger.

Hele situationen om brexit er præget af usikkerhed, og usikkerhed fører ofte til økonomisk ustabilitet.

Torsdag blev der skabt mere usikkerhed om vejen frem, da den britiske landsret erklærede, at regeringen ikke kan beslutte alene, hvornår artikel 50 skal aktiveres. Det er den artikel, der bruges ved en udtræden af EU.

Landsretten siger, at parlamentet skal med i beslutningen. Da denne afgørelse blev offentliggjort, førte det omgående til en styrkelse af pundet på en procent.

Den britiske premierminister, Theresa May, har erklæret, at hun senest med udgangen af marts næste år vil aktivere artikel 50, og ifølge en talskvinde agter May at holde fast i denne plan.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093