23948sdkhjf

Øl og sodavand rammes dobbelt af afgifter

Danske bryggerier og forbrugere bonnes dobbelt for pant og emballageafgift. Politikerne erkender urimeligheden men ved ikke, hvor pengene ellers skal findes.
Danske øl- og sodavandvandsflasker genbruges flittigt og miljørigtigt via verdens formentlig mest effektive pant- og retursystem. Et system som bryggerierne hvert år betaler en kvart milliard kroner for at drive.

Men oveni betaler de danske bryggerier også omkring 150 millioner kroner i emballageafgift. En afgift som producenter af mange andre varer slipper for, hvilket Bryggeriforeningen finder dybt diskriminerende.

Ekstraregningen ender hos forbrugerne til skade for omsætning, arbejdspladser og miljø og mest til gavn for grænsehandlen.

- Det er en urimeligt strafafgift på en branche, der indsamler og genbruger 90 procent af sin emballage, siger Bryggeriforeningens direktør Niels Hald.

SRSF-regeringen afskaffede for nogle år siden i forbindelse med Vækstplanen den vægtbaserede emballageafgift.

Dermed slipper emballage til blandt andet rengøringsmidler, maling, bekæmpelsesmidler, kemiske stoffer og dyrefoder i dag for afgiften, uanset om emballagen ender som affald på forbrændingen.

Emballageafgiftens formål var oprindeligt at presse producenterne til at bruge mindre emballage og dermed skåne miljøet.

Men med indsamling af over 90 procent af de brugte flasker og dåser fra bryggerierne, så har argumentet ifølge Niels Hald totalt udspillet sin rolle.

- Ovenikøbet er det en afgift, der vender den tunge ende nedad. Ordningen koster 14 millioner kroner i administration årligt og belaster især de mindre bryggerier, siger han.

Fjernede man afgiften der, vil det svare til at sænke ølafgiften med 25 procent.

Medlem af Folketingets skatteudvalg Jan E. Jørgensen (V) er enig i, at der ikke er nogen saglige argumenter, for hvorfor lige bryggerierne skal belastes med en emballageafgift, når de samtidig er dukse i genbrug eller det, der med et fint ord hedder cirkulær økonomi.

- Det er overhovedet ikke rimeligt. Hverken af miljømæssige årsager eller når vi gerne vil have folk til at købe deres øl og sodavand nord for grænsen, siger han.

Den socialdemokratiske skatteordfører Jesper Petersen mener også, at bryggerierne "har en åbenlys pointe".

- Det ville være fjollet at benægte. Men det er ikke bare et greb i lommen. Vi har i vores oplæg til en 2025-plan afsat tre milliarder kroner til forskellige væksttiltag. At fjerne emballageafgiften kunne være noget, der indgik i diskussionen. Men det er ikke noget, vi har truffet beslutning om på nuværende tidspunkt, siger han.

Også Dansk Folkeparti har ytret sig positivt om muligheden for at se på effekterne af at fjerne emballageafgiften.

Dermed burde vejen være banet. Men så er der lige det med pengene.

- Det er jo en forholdsvis stor pose penge, vi så skal finde et andet sted i stedet. så jeg kan ikke love, det sker i morgen, siger Jan E. Jørgensen fra Venstre.

- Det er helt sikkert en afgift, man ikke kan argumentere sagligt for. Men afgifter er desværre sjældent præget af en dybere form for logik men mere præget at formålet om at hive penge i kassen, siger han.

Bryggerierne indsamlede i 2015 1,1 milliarder flasker og dåser.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109