23948sdkhjf

Her er de største fejl i moms-regnskaber

Der svindles ikke med momsen, men der begås masser af fejl i virksomhedernes momsregnskaber, viser ny rapport. Manglende dokumenation for købsmoms er en af dem.
Det store beløb, der for tiden udbetales i negativ moms til virksomheder, er ikke udtryk for svindel, som i sagen om svindel med refusion af udbytteskat. Den store negative moms kan forklares med væksten i økonomien
.
Virksomhederne investerer og får negativ moms, men når omsætningen vokser på grund af investeringerne, vil momsen igen stige og bringe balance i regnskabet..

Det konkluderer Skatteministeriets Koncern Revision i en ny undersøgelse, men revisorerne er samtidig blevet opmærksom på, at der er mange fejl i virksomhedernes momsindberetninger. Rapporten indeholder et katalog på 70 forskellige fejltyper.

Den største fejltype vedrører for lidt angiven moms i forhold til bogføringen. Fejltypen omfatter virksomhedens afstemning og opgørelse af skyldig moms, som virksomheden ikke har indbetalt, selvom opgørelsen af den skyldige moms er udført korrekt.

Den anden største fejltype omfatter manglende dokumentation for købsmomsen, d.v.s manglende eller mangelfulde bilag på det vare- og ydelsesforbrug, man har haft for at drive sin virksomhed.

Den tredje største fejltype er "ikke selvangiven salgsmoms". . Fejl typen omfatter momspligtig omsætning, hvor salgsmomsen fejlagtigt ikke er opkrævet og angivet.

Den fjerde største fejltype vedrører skønsmæssig ansat salgsmoms. Fejltypen omfatter momspligtigt salg, der er ansat skønsmæssigt på baggrund vareforbrug eller bruttoavance.

Den femte største fejltype er periodiseringsfejl vedr. salgsmoms., Altså, hvor moms er opkrævet og bogført på en forkert dato i forhold fakturadatoen.

Andre hyppige fejl omfatter købsmoms, som er faktureret korrekt, men hvor udgiften ikke kan modregnes i salgsmomsen, fordi den vare eller ydelse, der er købt, ikke er anvendt til drive virksomheden med.

Der er også fejl vedr. fradrag for købsmoms ved restaurationsbesøg. Her må kun 25 pct. af momsen fradrages, hvis der er tale om repræsentation.

Desuden opstår der mange forkerte momsregnskaber, fordi bogføringen er forkert.

En anden fejltype kan være fradrag for købsmoms på varer, der ikke er momsbelagte – f. eks. aviser.

Selvom der altså ikke synes at være problemer med systematisk moms-svindel, anbefaler Skats koncernrevision, at der på forskellige områder kan gøres mere for at sikre en korrekt momsopkrævning.
Ændringsforslagene er fortrinsvis af teknisk karakter.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079