23948sdkhjf

Mange jobtyper bliver fortid om få år

Job som lastbilchauffører og kassedamer er formentlig forsvundet om fem til ti år. Men folk skal nok få noget andet at lave, lyder forudsigelserne.
Om få år vil det være lige så forældet at være kassedame eller lastbilchauffør som at være typograf eller omstillingsdame.

Den teknologiske udvikling går nemlig så stærkt, at arbejdsmarkedet om få år ser markant anderledes ud end i dag.

Sådan lød budskabet til statsminister Lars Løkke Rasmussen, der mandag havde inviteret en bred kreds af virksomhedsledere, eksperter og fagforeningsfolk til Marienborg for at diskutere fremtidens arbejdsmarked.

Centralt i den diskussion står begrebet disruption, der er medvirkende til, at der for eksempel om fem til ti år formentlig ikke vil være lastbilchauffører mere. Bilerne vil kunne køre selv, lød en af de mange forudsigelser.

Og selvom der formentlig vil komme helt nye jobtyper til, så må man indstille sig på, at mange job vil forsvinde. Det vurderer Bent Greve, der er professor ved Roskilde Universitet.

- Mindst en tredjedel af de eksisterende job i Danmark er i fare for at være væk inden for 10-15 år. Der kan så sagtens blive skabt andre job, og det er ikke rigtig til at måle endnu, siger han.

Professor Philipp Schröder fra Aarhus Universitet, der deltog i mødet på Marienborg, understreger, at teknologiske fremskridt aldrig har ført til massearbejdsløshed.

- Men vi kommer til at se prisjusteringer, sektorforskydninger og nye produkter, siger han.

Frem for at protestere mod udviklingen har fagbevægelsen valgt at takke ja til statsministerens invitation til at være med til diskutere, hvordan man håndterer udviklingen.

Fagforbundet 3F, der blandt andet har lastbilchauffører som medlemmer, anser det ikke for utænkeligt, at forudsigelserne om, at chaufførernes job er væk om fem år, holder stik.

- Verden bliver vendt på hovedet meget hurtigere, end vi regner med, siger formand Per Christensen.

- Vi bliver nødt til at forberede mine kolleger på, at deres verden ser anderledes ud. De troede, at når de havde erhvervet kundskab som chauffør eller tømrer, så holdt det resten af livet. Det holder ikke alligevel.

Også de butiksansatte udfordres af supermarkeder uden kassebetjening, ja måske endda helt uden personale.

Og hvad skal man som arbejdsgiver råde sine ansatte til at gøre, lød et spørgsmål under mødet fra Gregers Wedell-Wedellsborg, direktør i Coop Danmark.

- Jeg kan ikke sige, at de skal søge job på lageret, for det bliver overtaget af en robot.

Direktøren fik aldrig andet direkte svar på sit spørgsmål, end at han bør være åben om, hvad der er i vente. Og spørger man de butiksansattes fagforening, skal der nok være job at få.

Men ikke nødvendigvis de samme som i dag.

- Jeg er overbevist om, at den teknologiske og digitale udvikling nok skal bringe os videre. Og dermed også arbejde til vores medlemmer, siger HK-formand Kim Simonsen.

Statsministeren selv ser lyst på mulighederne, selv om nogle danskere må se deres job forsvinde. Nye muligheder vil nemlig opstå, mener han.

- Først og fremmest viser menneskehedens erfaring fra opfindelsen af hjulet til i dag, at selv om vi har opfundet ny teknologi, er der blevet mere og mere arbejde.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094