23948sdkhjf

Lægemiddelstyrelsen stopper medicinfirma

Vestjysk firma får suspenderet sin tilladelse efter "bevidst omgåelse af reglerne".
Medicin-snyd: Esbjerg-firmaet Europharma, der med en omsætning på knap 800 millioner kroner fremstiller og sælger parallelimporterede lægemidler og medicin, har fået suspenderet sin tilladelse af Lægemiddelstyrelsen efter bevidst omgåelse af reglerne, skriver JydskeVestkysten onsdag.

Helt usædvanligt har Lægemiddelstyrelsen tirsdag suspenderet Esbjerg-medicinalfirmaet Europharmas tilladelse til fremstilling og salg af parallelimporterede lægemidler og medicin. Samtidig er en række lægemidler og medicin blevet tilbagekaldt fra landets apoteker.

Enhedschef i lægemiddelkontrollen i Lægemiddelstyrelsen, Merete Hermann, kalder suspenderingen for uhyre sjælden og forklarer, at den bunder i bevidst omgåelse af reglerne fra det vestjyske firma, der ifølge egne oplysninger har en omsætning på knap 800 millioner kroner og over 40 ansatte. Det skriver JydskeVestkysten onsdag.

Samtidig vurderer chefen fra styrelsen, at det formentlig vil tage Europharma mellem tre til seks måneder for at rette op på de grove fejl, så virksomheden kan generhverve sin tilladelse og igen begynde at importere og videresælge medicin i Danmark.

– Det er et meget voldsomt tiltag at suspendere en virksomhed, men det er også meget usædvanligt med så grove overtrædelser. Det slog hovedet på sømmet, at de bevidst har forsøgt at skjule noget for os, fortæller Merete Hermann.

Hun fortæller, at firmaet ikke havde registreret en del af lægemidlerne og medicinen i et lovpligtigt register, og ved godkendelsen af medicinen i firmaet var det ikke en uddannet person, der kontrollerede produkterne.

– Det havde de sat en lagerperson til, og samtidig førte de ikke nøje kontrol med dato-udløbet på en række lægemidler, fortæller hun. Det er en række strukturelle ting, der skal rettes op på, tilføjer hun.

Suspenderingen sker i kølvandet på en inspektion i virksomheden, som Lægemiddelstyrelsen foretog den 13. december, og efter en høringsfase fra den 20. december til den 2. januar valgte styrelsen dagen efter at tage det drastiske skridt.
I en udsendt pressemeddelelse skriver Lægemiddelstyrelsen, at suspenderingen er midlertidig, indtil virksomheden har rettet op på forholdene, hvilket ifølge Merete Hermann vil tage tre-seks måneder.

Samtidig vurderer Lægemiddelstyrelsen, at de konstaterede mangler hos Europharma ikke generelt påvirker produkternes kvalitet.

– I forhold til enkelte lægemidler er det dog vurderet, at fejl hos virksomheden kan have påvirket konkrete lægemidler. Disse lægemidler er derfor allerede tilbagekaldt fra apotekerne. Patienter, der er i behandling med lægemidler fra Europharma DK ApS, skal fortsætte med at tage deres medicin, som de plejer, skriver Lægemiddelstyrelsen i den udsendte pressemeddelelse.

Det er trods flere henvendelser til Europharma ikke lykkedes at få en kommentar for direktør og eneejer Torben Hvingelby Pedersen, der ikke er vendt tilbage på JydskeVestkystens henvendelser.

FAKTA:
Europharma


- Europharma i Esbjerg er grundlagt i 1999 af Max Terpager og den nuværende direktør og eneejer, Torben Hvingelby Pedersen.
- Firmaet parallelimportere receptpligtig medicin til det danske marked ved at indkøbe lægemidler i andre lande, hvor priserne er betydeligt lavere end i Danmark.
- Ud over danske apoteker leverer firmaet også 500 forskellige slags medicin til sygehuse i Danmark, Tyskland og Sverige.
- Virksomheden har ifølge egne oplysninger en omsætning på knap 800 millioner kroner og 44 ansatte.
Firmaet er tidligere på grund af sin eksplosive vækst blevet kåret som Gazelle-vinder i dagbladet Børsen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094