23948sdkhjf

Skat: Chefen må ikke vælge en for dyr firmabil

Dyre firehjulstrækkere diskrimineres åbenlyst på skatteområdet. En Jaguar XF Van er ikke et specialkøretøj, advarer revisionsvirksomhed.
Har du hang til luksus, skal du tænke dig om. SKAT anerkender nemlig sjældent, at eksempelvis dyre firehjulstrækkere på gule plader sidestilles med øvrige specialindrettede varebiler, selvom de anvendes på samme både.

Sådan lyder advarslen fra revisionsvirksomheden BDO.

- Skatte- og momsmæssigt skelnes der mellem de specialindrettede varebiler og dem, der ikke er det. For de varebiler, som opnår prædikatet ”specialindrettet”, er reglerne ganske gunstige. De må nemlig bruges til kørsel mellem hjem og arbejde, uden at brugeren skal firmabilbeskattes, og uden at virksomheden mister sin adgang til fradrag for moms af købesummen og af driftsudgifterne, forklarer skattedirektør Lars Jacobsen fra BDO i virksomhedens elektroniske nyhedsbrev.

Ikke alternativ til privatbilen
- Det beror altid på en konkret vurdering, hvorvidt en varebil kan anses for specialindrettet. Der lægges i denne forbindelse vægt på at køretøjet ikke egner sig som alternativ til en privat bil, at den – typisk med reoler i hele varerummet – er indrettet på særlig vis, idet der er et arbejdsmæssigt behov for denne indretning og at specialindretningen er nødvendig, for at brugeren af bilen kan udføre sit arbejde, forklarer BDO.

Det klassiske eksempel på et specialindrettet køretøj er en kassevogn, hvor der ikke er sideruder i varerummet, og hvor der er fastmonterede reoler fra gulv til loft og som er fyldt med værktøj og materialer.

Direktørluksus på fire hjul
Et af de kriterier, som ifølge SKAT taler imod, at et køretøj kan anses for specialindrettet, er hvis der er tale om en smart/luksuspræget varebil. Dette illustreres ifølge Lars Jacobsen fra BDO i en netop offentliggjort kendelse fra Landsskatteretten:

Den handlede om en direktør i en virksomhed, hvis hovedaktivitet bestod i industriel produktion af maskiner mv. Som firmabil havde han en Jaguar XF Van på gule plader.

- Selvom varerummet var udstyret med fastmonterede skuffemoduler og utvivlsomt blev brugt til transport af materialer og værktøjer, blev den ikke anset for specialindrettet. Landsskatteretten begrundede det blandt andet med, at skuffesektionerne kun optog en del af pladsen, og at de løse materialer og værktøjer ikke befandt sig permanent i varerummet, forklarer BDO's skattedirektør.

Afgørelsen er på linje med en dom fra Østre Landsret fra 2013 i en sag om en tømrermester, der havde en Mercedes ML 320 på gule plader som firmabil.

Du kan læse mere om skattereglerne på BDO's hjemmeside her.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079