23948sdkhjf

Hver femte vil helst ikke arbejde sammen med en psykisk syg kollega

”Selvfølgelig skal du passe på dig selv.”

Sådan sagde chefen og kollegerne ofte til den i dag 49-årige Michael Roldhave, der lider af angst og depressioner.

Men når den daglige travlhed meldte sig i kontorarbejdet, blev tolerancen ofte afløst af kollegers sure miner. For eksempel når Michael Roldhave skulle have fri for at gå til psykiater.

Efter en indlæggelse på en psykiatrisk afdeling blev han fyret efter næsten 30 år på arbejdsmarkedet. Det skriver Kristeligt Dagblad.

I dag holder han foredrag om psykisk sygdom for foreningen Sind og har optrådt i flere medier. Han mener selv, at kolleger og ledelse på hans tidligere arbejdsplads kunne have udvist en større rummelighed i forhold til hans handicap.

Michael Roldhaves historie er ikke enestående. En ny spørgeskemaundersøgelse foretaget af Epinion for det statslige Centrale Handicap-råd, der rådgiver regeringen og Folketinget, viser, at 18 procent eller knap en femtedel af de godt 1000 adspurgte helst ikke eller slet ikke vil arbejde sammen med en kollega med et psykisk handicap som for eksempel skizofreni, hjerneskade eller autisme.

Knap 4 ud af 10 er bekymrede for personens evne til at samarbejde, lidt over en tredjedel svarer, at mødet med en psykisk handicappet gør dem utrygge, og 4 ud af 10 er usikre på, hvordan de skal forholde sig til en kollega med en sindslidelse eller autisme.

Til sammenligning viser undersøgelsen, at fire procent er betænkelige ved at have en fysisk handicappet som kollega.

Formanden for Det Centrale Handicapråd, Anette Laigaard, mener, det er ”et højt tal”, når knap en femtedel ikke ønsker at arbejde sammen med en kollega med et psykisk handicap.

Netop holdningen til psykisk handicappede på arbejdsmarkedet er et af temaerne, når rådet i morgen holder årsmøde.

- Svarene i undersøgelsen viser, at der er stor utryghed forbundet med psykisk sygdom og en manglende viden. For eksempel lyder et af svarene, om man nu kan være sikker på, at en person med en psykisk sygdom tager sin medicin. Der er også bekymring for, om en psykisk handicappet kollega kan betyde en større arbejdsbyrde for de andre, siger Anette Laigaard.

Det Centrale Handicapråd mener, at en del af løsningen er en langt større åbenhed og dialog om psykisk sygdom på arbejdspladserne.
Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125