23948sdkhjf

WEEE – der er milliarder gemt i dansk elektronik

Alene guldindholdet i dansk elektronikaffald anslås at have en værdi på 400 mio. kr.
Der ligger mange tusinde tons brugt elektronik i skuffer og skabe hos danske virksomheder og husholdninger.

For størstedelens vedkommende gælder det, at værdien for ejerne er lig nul.

Men der er guld at hente i elektronikken. Både i overført og bogstavelig forstand. For eksempel indeholder mobiltelefoner og computere mange værdifulde råstoffer.

Alene guldindholdet i dansk elektronikaffald (WEEE - Waste Electric and Electronic Equipment) anslås at have en værdi på 400 mio. kr., skriver erhvervsmediet DIBusiness.dk

- Meget af det kan komme i brug igen, hvis vi bliver bedre til at adskille produkter med indhold af kritiske metaller fra øvrig elektronik. For eksempel ved at genindsamle produkterne hos forhandlere og ved at behandle produkter med høj værdi mere nænsomt på landets genbrugsstationer, siger Karin Klitgaard.

Barrierer for genanvendelse skal fjernes
Brugte computere og mobiltelefoner - fortrinsvis fra virksomheder - kan også give stor værdi, hvis de får længere levetid. Konsulentvirksomheden Accenture har beregnet, at genbrug af højværdiprodukter har et markedspotentiale på ca. 2 mia. kr. om året.

- Der er altså store værdier i cirkulær elektronik, og der vil være en klar miljøgevinst både ved at genbruge og ved at genindvinde ressourcerne, siger Karin Klitgaard.

Hun ønsker, at elektronikproducenterne får fuld adgang til brugt, indsamlet elektronik. Samtidig skal lovgivningen ændres, så den understøtter cirkulære forretningsmodeller.

- For eksempel skal det gøres lettere at omsætte og transportere ”værdifuldt” affald på tværs af grænser for at forbedre genanvendelsen. Samtidig skal det sikres, at dem, der håndterer den brugte elektronik, også har ansvaret for miljø- og produktsikkerhedsmæssige forhold ved gensalg, siger Karin Klitgaard til DIBusiness.dk
Læs mere om potentialerne ved nye forretningsmodeller for elektronik her: di.dk/circularWEEE

Fakta om potentialet
Spar 3.900 ton
Længere levetid for smartphones, tablets og andre produkter med høj værdi har et markedspotentiale på 2 mia. kr. årligt og kan spare 3.900 ton elektronikaffald om året.

Guld for millioner
Der er guld for cirka 400 mio. kr. i dansk WEEE (Waste Electric and Electronic Equipment). Det og andre brugbare og værdifulde komponenter og metaller kan i højere grad genanvendes i andre produkter – for eksempel nye mobiltelefoner.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11