23948sdkhjf

Skuffene detailsalg presses af udenlandsk netsalg

Danske butiksejere må igen nøjes med at se på, mens økonomien andre steder vokser.
Med stort set nulvækst skuffer omsætningen hos butikkerne i årets første måneder. Og det på trods af at alle forudsætninger for fremgang burde være til stede. Salget i detailbutikkerne faldt i februar med 0,1 pct. målt i forhold til måneden før.

Faldet kommer efter en mindre fremgang i januar, og ses de to første måneder af året under ét, har der derfor været tale om en stort set flad udvikling.

- Unægtelig en skuffende udvikling når man tager udviklingen i den øvrige del af dansk økonomi i betragtning, lyder det fra Nordea Markets, hvor chefanalytiker Jan Størup Nielsen følger udviklingen.

Presses af udlandet
Problemet er at højere forbrug ikke nødvendigvis betyder højere omsætning i detailbutikkerne.

- De relativt svage detailsalgstal kan umiddelbart virke som lidt af et paradoks. For eksempel har beskæftigelsen over en længere periode været stigende, og det har sammen med en positiv reallønsvækst givet et solidt løft til forbrugernes købekraft. Samtidig er renterne fortsat lave og boligpriserne er steget betydeligt, hvilket yderligere er med til at løfte forbrugernes købelyst, forklarer Jan Størup Nielsen, som peger på stigende e-grænsehandel som en mulig årsag:

- En forklaring kan være, at danskerne øger indkøb fra udenlandske netbutikker, der ikke indgår i det danske detailsalg. En anden forklaring er, at den større købekraft i husholdningerne primært bliver brugt på flere serviceydelser som restaurantionsbesøg og udenlandsrejser, vurderer han.

Presset vil fortsætte
Fremadrettet betyde det ifølge økonomen også, at selv om det samlede forbrug i husholdningerne i år forventes at stige med omkring 2 procent, vil kun en mindre del af den stigning blive kanaliseret over i en højere omsætning i de danske detailbutikker.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172