23948sdkhjf

Forslag: Mystery shoppere skal tjekke butikkers tobakssalg

Der skal nye metoder i brug, så butikker ikke sælger smøger til unge, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.
Myndighederne bør alliere sig med et korps af unge under 18 år, som kan være med til at kontrollere, om butikker med tobaksudsalg overholder aldersgrænserne.

Det foreslår Kræftens Bekæmpelses projektchef for tobaksforebyggelse, Niels Them Kjær.

- Man skal kunne lave aktiv kontrol ved at bruge mystery shopping, hvor udvalgte unge under 18 år forsøger at købe cigaretter. Så kan man se, hvorvidt de er blevet spurgt om id, og om de har fået lov til at købe cigaretter, forklarer han.

Den ekstra kontrol kan betales ved at kræve licens af butikker, som sælger cigaretter.

- De penge, man får ind, kan gå til aktiv kontrol af aldersgrænser, siger han.

Politiken har beskrevet, hvor let det er for unge under 18 år at købe cigaretter. Avisen har besøgt 20 butikker med en person under 16 år. I 18 af dem kunne den unge let få lov til at købe cigaretter.

- Jeg synes, det er paradoksalt, at loven de facto slet ikke bliver håndhævet, siger Niels Them Kjær.

- 14.000 danskere dør hvert år af rygning, mens 200 dør i trafikken. På trods af det bruger politiet mange flere ressourcer på at tjekke, at folk overholder fartgrænserne, end at tjekke om aldersgrænsen bliver overholdt.

Fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) opfordrer på den baggrund butikkerne til at "stramme op, tage ansvar og lære deres ansatte at bede om id".

- Det hører ingen steder hjemme, at børn og unge stadig er i stand til at købe cigaretter ulovligt. Børn skal ikke ryge, og derfor skal loven selvfølgelig overholdes, siger hun til Politiken.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112