23948sdkhjf

Sundhedsminister afviser nye afgifter på usund livsstil

Trods over 13.000 årlige rygerdødsfald mener sundhedsministeren ikke, at der brug for højere afgifter på røg.
Trods hård kritik fra læger og sundhedseksperter af politikerne på Christiansborg for at have ansvaret for en slap forebyggelse af alvorlige sygdomme, så har fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) ingen planer om at skrue op for de ting, der ifølge eksperterne virker, såsom forbud og afgifter.

I stedet mener hun, at der også er et stort personligt ansvar for selv at have en sund livsstil.

- Jeg synes, vi har en fornuftig balance i forhold til afgifter og lovgivning. Jeg har ingen aktuelle planer om hverken flere afgifter eller forbud, og jeg synes, vi har en meget restriktiv rygelov, og som uden tvivl har vist sin berettigelse og effekt, siger Karen Ellemann.

En ny opgørelse fra Finansministeriet tidligere på ugen viste, at selv om det endeligt går fremad med danskernes haltende levealder sammenlignet med nabolandene, så er der stadigt store sociale uligheder i sundhed mellem danskere med lang og kort uddannelse.

En udfordring som sundhedsministeren erkender.

- Jeg er enig i, at ulighed i sundhed er en vedvarende opgave og et spørgsmål om oplysning og om at skabe sundere livsstil blandt andet gennem kommunernes rygestopkurser.

- Vi har stadig og indiskutabelt livsstilsproblemer og -sygdomme. Rygning, alkohol, kost og motion er fortsat områder, hvor vi har meget at arbejde med. Og vi har alle et personligt ansvar i den sammenhæng, siger hun.

Men lægernes og sundhedseksperternes kritik af, at politikerne flygter fra ansvaret af frygt for vælgerne og viger uden om de mest effektive tiltag såsom endnu højere afgifter og for eksempel forbud mod rygning flere steder, preller af på sundhedsministeren.

- Vi gør det rigtige og agerer på de tre håndtag, vi kan: Oplysning, afgifter på alkohol og tobak og så lovgivning, hvor vi har en fornuftig restriktiv lovgivning på både rygning og alkohol.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094