23948sdkhjf

Antallet af vikarer stiger – og de fleste er mænd

Antallet af vikar-ansatte danskere er tæt på at være tilbage på niveauet før krisen i 2009.
Der er nu cirka 36.000 ansatte i vikarbranchen, og det er mere end 15.000 flere, end da branchen skrabede bunden i 2009.

Det viser en analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har lavet i samarbejde med HK Privat, skriver Ugebrevet A4 onsdag.

Det er et rigtig godt tegn, siger direktør fra Arbejderbevægelsen Erhvervsråd, Lars Andersen.

- Det er som udgangspunkt en positiv udvikling. Det går jo hånd i hånd med den generelle beskæftigelse, så det er et tegn på at det går fremad. Det ville være noget andet hvis den steg uforholdsmæssigt i forhold til den generelle beskæftigelse, men det er jo ikke tilfældet, forklarer Lars Andersen.

Vikarbranchen var en af de brancher, der tog en ordentlig maveplasker efter finanskrisen. På blot et år blev antallet af vikarer nærmest halveret, men siden bunden blev skrabet i 2009, er det gået stødt frem, og nu nærmer antallet af vikaransatte sig niveauet fra rekordåret 2008.

- Vi har set, at en stigning i vikarbureaubeskæftigelsen ligger på forsiden af en højkonjunktur. Så grundlæggende er det positivt både for samfundsøkonomien og dem, der finder arbejde, siger Simon Tøgern, formand for HK Privat.

Det er især mænd, der bliver hyret som vikarer, fordi typiske mandefag i de senere år har fået øjnene op for de muligheder, det giver. Faktisk er der 2.000 flere mænd, der arbejder igennem vikarbureauer, end da branchen var på sit højeste i 2008. Dermed er 59 procent af alle vikaransatte mænd. Samtidig står det lidt stille med at hyre vikarer i de fag, der traditionelt har flest kvinder tilknyttet, siger Lars Andersen.

- I den offentlige service, hvor der ofte arbejder flest kvinder, er beskæftigelsen stagneret eller måske ligefrem faldet. Til gengæld går det frem i byggebranchen og industrien, hvor der er flere mænd, forklarer Lars Andersen, der er direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Jakob Tietge er sekretariatschef i vikarbureauernes brancheforening i Dansk Erhverv, og han er glad på vikarbranchens vegne oven på dukkerten i 2009. Han bekræfter, at mange mandefag har fået øjnene op for de gode sider ved vikarer.

- Inden for industrien har man efterhånden gjort sig gode erfaringer med at bruge vikarer og opdaget, at det er en god måde at styre personale-sammensætningen på. I stedet for at køre med for konstante høje udgifter, kan man mere fleksibelt hyre mandskab ind, når der er opgaver til det. Vi ser nogle virksomheder, der nærmest kører med en fast buffer af vikarer, som de løbende kan udvide og indskrænke alt efter, hvad der er af opgaver i virksomheden, siger han til Ugebrevet A4.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125