23948sdkhjf

Ulovligt gensplejsede Petunia er solgt i Danmark

Landbrugs- og Fiskeristyrelsen kræver, at forhandlere destruerer Petunia med orange blomster på grund af GMO.
Da myndighederne i Finland for nylig fik øje på orangefarvede blomster på potteplante-arten Petunia, spærrede de øjnene op. For farven er ikke naturligt forekommende i arten.

Efterfølgende analyser har vist, at planteforædlerne – sandsynligvis uvidende – har fået hjælp af genmodificering til at udvikle de orange sorter, skriver Ingeniøren ..

Planterne kommer blandt andet fra virksomheder i Tyskland og Holland, men samtidig har en dansk distributør også solgt stiklinger videre. Og danske kunder har også kunnet finde dem i butikkerne.

Nu har Landbrugs- og Fiskeristyrelsen i Danmark påbudt den danske distributør at destruere planterne, og samtidig er salget af stiklinger stoppet. Ligesom de andre EU-lande gør det i deres lande.

Risikoen for spredning i naturen betyder nemlig, at planter med GMO skal godkendes i EU, ellers er dyrkning, salg og markedsføring af dem forbudt.

Første sag med potteplanter i Danmark

Der er tale om markedsføring af fem ulovlige orange Petunia-sorter i Danmark.

-Sagen er usædvanlig, for vi har ikke oplevet markedsføring med genmodificerede prydplanter før i Danmark, siger Kim Holm Boesen, chefkonsulent og teamleder i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen i enheden Miljø og Biodiversitet til Ingeniøren.

Han fortæller, at styrelsen blev orienteret om sagen på et komitémøde i EU i slutningen af april, og så gik styrelsen i gang med at afklare den danske forbindelse.

Handlede i god tro

Distributøren vidste ikke, at der var tale om ulovlig forædling. Og firmaet har hjulpet med adresselister på købere, så der kunne udtages planter til prøvetagning med mere.

Derfor kommer der heller ingen bøde, men derimod en opfølgende kontrol hos virksomheden.

Og lige nu venter Danmark svar fra Tyskland og Holland på, om der er flere kanaler til markedsføring af genmodificerede Petunia i Danmark.

Usikkert hvordan GMO’en stammer fra

Man ved endnu ikke, hvor GMO’en kommer fra. Der er gisninger om, at det er noget, der er udviklet for mange år siden gennem forskning.

- Forædlingen er sådan i dag, at du gerne må krydse to planter og udvikle en tredje plante. Og forædlerne har måske set en Petunia på markedet, der lignede det, de gerne vil forædle sig frem til, forklarer Kim Holm Boesen.

- Og så har de krydset den med en anden og fået en ny sort ud af det. Men de har måske ikke vidst, at den oprindeligt havde fået indsat et gen, som gjorde den orange, siger han.

Ingen risiko for dansk natur

Der er ifølge DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi – ingen risiko for, at de genmodificerede Petunia-planter kan sprede deres gener i den danske natur.

For Petunia kan ikke etablere sig vildt i det kolde, danske klima, ligesom arten ikke har nogen vilde slægtninge i Danmark. Og derfor kan planterne roligt bortskaffes gennem dagrenovation.

Det er dermed en lidt anderledes sag end i 2015, hvor Danmark oplevede en anden sag med utilsigtet forurening med GMO. Der var det en rapsplante fra Frankrig, der som led i et markforsøg var blevet dyrket på tre mindre markarealer á 30 kvadratmeter.

Marker med rapsplante med GMO

Det viste sig, at planten var inficeret med 0,39 procent genmodificeret OXY-235-raps fra Bayer CropScience.

Eftersom rapsen ikke var godkendt til dyrkning på europæiske marker af EU’s fødevareagentur Efrsa, blev planten slået ned med glyphosat for at sikre, at den ikke spredte sig i naturen.

Ligesom med Petunia-sagen anede den danske modtager dengang heller ikke, at der var tale om ulovlig GMO.

EU’s varslingssystem virker

Det tidligere tilfælde blev også som Petunia-sagen formidlet gennem EU-komiteens aftalte varslingssystem.

- Det her viser, at det europæiske system virker. Når vi får mistanke, undersøger vi det i de respektive lande og informerer hinanden, fortæller Kim Holm Boesen til Ingeniøren.

Styrelsen har både orienteret branchen om sagen i en faglig meddelelse, og fødevare- og miljøministeren har orienteret Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

USA har også grebet ind

Efter at EU-systemet har opdaget sagen, har den bredt sig til USA, fordi flere genmodificerede sorter også er eksporteret over Atlanterhavet.

Det gælder blandt andet den prisvindende sort African Sunset, der altså er ulovlig. Men den er ikke solgt i Danmark.

I tirsdags krævede USA’s landbrugsministerium Department of Agriculture (USDA), at alle amerikanske blomsterdistributører destruerer genmanipulerede Petunia i orange, rød og lilla.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172