23948sdkhjf

Stor undersøgelse: Gør-det-selv-arbejde på retur

Danskerne griber ikke længere ud efter hammeren og skruetrækkeren så tit, viser ny undersøgelse. - Vi er blevet rigere, lyder forklaring.
Danskerne hamrer, banker, maler og sliber ikke længere så meget derhjemme.

Gør det selv-arbejdet er på retur, viser en ny, omfattende undersøgelse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed, der offentliggøres mandag.

Det skriver Avisen.dk .

Kun godt hver fjerde dansker - 28 procent - har i løbet af det seneste år selv grebet værktøjet, når noget skulle repareres, forbedres eller en mulig skade skulle forebygges.

For 10 år siden fandt hver tredje dansker- 34 procent - værktøjskassen frem. For 20 år siden erklærede hver anden dansker, at de udførte gør det selv arbejde derhjemme.

Ifølge forskningschef ved Rockwool Fonden, Jan Rose Skaksen, kan der være flere forklaringer på, at danskerne i stigende omfang lader værktøjet ligge.

- En forklaring kan være, at vi er blevet rigere og dermed har råd til at købe os til at få arbejdet udført. Samtidig er der for eksempel i de senere år blevet lettere adgang til østeuropæisk arbejdskraft til at udføre det, som man selv rodede med før, siger Jan Rose Skaksen.

Også muligheden for at få en skatterabat med håndværkerfradraget kan være en forklaring på, at flere har ringet efter en maler eller en havemand, mener forskningschefen.

Ifølge undersøgelsen, der bygger på svar fra 1600 danskere, har knap 40 procent af alle husstande haft gang i større eller mindre projekter det seneste år. Når det gælder de større projekter som at skifte køkken, badeværelse eller bygge garage, giver fire ud af 10 selv en hånd med.

De unge, de faglærte og de, der bor på landet eller i mindre byer, har mest gang i værktøjet derhjemme. Halvdelen siger, at de gør det selv i forbindelse med større projekter. Omvendt tøver storbyboere, de ældre og mennesker med en lang, videregående uddannelse med at gribe værktøjet, viser undersøgelsen.

Når de ufaglærte ikke er så aktive, kan det hænge sammen med, at de ikke i så stort omfang ejer deres egen bolig, hvor det er muligt selv at tage fat, mener forskningschefen.

Samtidig med at færre griber hammer og skruetrækker, sporer han en ny tendens.

- Det er også værdat bemærke, at de, der udfører gør det selv-arbejde, i højere grad gør det af lyst, siger Jan Rose Skaksen.

I butikskæden Silvan genkender indkøbs-og marketingsdirektør Henrik Kjeldsen gør det selv-kunderne, der griber værktøjet, fordi de nyder håndværksarbejdet.

- De begyndte måske på gør det selv-arbejdet af nød, da de var nye boligejere, og så er de i løbet af et par år kommet til at holde af det, siger Henrik Kjeldsen.

At danskernes interesse for at male, hamre og banke derhjemme skulle være dalende, kan han derimod slet ikke genkende. Hvis tesen skulle holde, ville det have gjort et mærkbart indhug i omsætningen, og det er ikke sket, siger han.

Skattefradraget som led i boligjobordningen kan dog have betydet, at flere har ringet efter en håndværker til store projeker, medgiver han.

- Det er muligt, at folk ikke bygger et helt skur selv, men så bygger de et udhæng eller går i gang med andre mindre projekter. De kommer i hvert fald stadig til os for at købe hammere og maling, siger Henrik Kjeldsen.

Undersøgelsen om gør det selv-arbejdet indgår i Rockwool Fondes Forskningsenheds nye udgivelse, 'Danskernes liv med skatter, sort arbejde og gør det selv-arbejde.'
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.281