23948sdkhjf

Patrulje tjekker unge feriejobberes vilkår

Fra 3. til 28. juli besøger Jobpatruljens tusindvis af arbejdspladser med unge medarbejdere. Sidste år oplevede 80 procent problemer i deres ansættelsesforhold.
Omkring 10.000 iskiosker, grillbarer, strandcaféer og andre arbejdspladser, som gør brug af ung arbejdskraft over sommeren, vil i løbet af de næste 25 dage få besøg af fagbevægelsens jobpatrulje.

Fra 3. til 28. juli vil mellem 200 og 250 frivillige unge tage på uanmeldt visit for at tale med cirka 3300 unge med sommerjob om deres løn- og arbejdsforhold.

Sidste år stødte Jobpatruljen på problemer i de unges arbejdsforhold i 82 procent af tilfældene. Ifølge Jon Henningsen, landskoordinator i Jobpatruljen, er tunge løft og skub en højdespringer. I 2016 var det et problem for cirka 30 procent af de unge.

- I år vil vi også være ekstra opmærksomme på, funktionærloven om løn under sygdom bliver overholdt. Sidste år var vi meget overraskede over at se, at over 50 procent ikke fik det. Det var en stigning på 10 procent fra 2015, siger Jon Henningsen.

Ifølge Jon Henningsen skyldes overtrædelserne i langt de fleste tilfælde, at både arbejdsgivere og de unge er uvidende om reglerne.

- Jobpatruljens vigtigste formål er at sprede information til både de unge og arbejdsgiverne om de unges rettigheder. Hvert år kommer der nye 13-17-årige ud på arbejdsmarkedet, og derfor er der hvert år brug for, at der er nye, der får de samme oplysninger som sidste år, siger han.

Hos Horesta, som er hovedorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, mener formanden, at Jobpatruljen kan være med til at give unge mennesker en god første oplevelse på arbejdsmarkedet.

- Det er selvfølgelig kedeligt for virksomheden, hvis der er noget at påtale. Men for mange unge mennesker er sommerjobbet en introduktion til branchen og til arbejdslivet. Så det er også i vores egen interesse, at de får en god oplevelse, så de måske vender tilbage til faget, siger Horestas formand, Jens Zimmer Christensen.

Horesta ser også jobpatruljens arbejde som en indirekte hjælp til især virksomhederne, så de får mulighed for at rette ind.

Også Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, mener, at Jobpatruljen er "guld værd".

- Der er mange unge, der i dag ikke kender til arbejdsmarkedet, til overenskomstmodeller, til fagbevægelsen og den danske model. Men det får de i et indblik i, når der er nogle unge, der tager ud og interesserer sig for dem og deres arbejdsforhold. Og måske kan de se, at det nytter at organisere sig, lyder det.

Når Jobpatruljen opdager brud på overenskomsterne, indberettes det til de pågældende fagforeninger. Sker der lovbrud, indberettes de til myndighederne.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11