23948sdkhjf

Nye tal viser, hvor stor grænsehandlen egentlig er

Statskassen går hvert år glip af over en milliard kroner i moms og punktafgifter, når danskerne valfarter til de tyske grænsebutikker. Det viser nye beregninger, som Dansk Erhverv har lavet i forbindelse med grænselukningen sidste forår, skriver Avisen Danmark.

Dansk Erhverv har indsamlet salgstal for størstedelen af det danske dagligvaremarked i perioden 16. marts til 12. juni 2020, da man skulle have et såkaldt "anerkendelsesværdigt formål" for at komme ind i Tyskland.

Tallene viser, at salget af nydelsesmidler – slik, chokolade, sodavand, øl og spiritus - i danske dagligvarebutikker steg med 10-16 pct. i perioden.

Det svarer til et løft i omsætningen i de danske butikker på 3,5-5,8 mia. kr., hvis man forestillede sig, at grænsen til Tyskland var lukket et helt år.

- Vi har bevist, hvad grænsehandelen betyder, for analysen giver et sandt billede af, at der er en reel påvirkning af grænsehandlen. Det vil have en positiv effekt på dansk handel og dansk økonomi, hvis det stoppede, siger Lotte Engbæk Larsen, der er markedschef i Dansk Erhverv, til Avisen Danmark.

Et mere præcist billede

Ved at flytte en større del af salget af nydelsesmidler til danske dagligvarebutikker, ville statskassen få merindtægter fra moms og punktafgifter på 1,2-1,9 mia. kr., viser tallene fra Dansk Erhverv.

Når man omtaler grænsehandlens størrelse, tages der udgangspunkt i tal fra Skatteministeriet. I den seneste opgørelse fra 2018 udgjorde grænsehandlen med nydelsesmidler - ikke medregnet tobaksvarer - i alt 3,1 mia kr.

Dansk Erhverv mener, at den nye analyse, der er baseret på faktiske omsætningstal, tegner et mere præcist billede.

Grænsehandlen har under det meste af coronakrisen været negativt påvirket. Butikkerne lige syd for grænsen har mistet en stor del af deres omsætning og har måttet skære i åbningstiderne og midlertidigt lukke butikker.

Den tyske delstat Slesvig-Holsten er farvet orange i den danske rejsevejledning. Alligevel har flere grænsehandelsbutikker reklameret med, at danskerne gerne må komme for at handle, så længe de opholder sig i Tyskland mindre end et døgn.

Udenrigsministeriet oplyser imidlertid til BT, at man kraftigt opfordrer danskerne til at droppe grænsehandel og i stedet handle lokalt.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125