23948sdkhjf

Partier vil kompensere forbrugere efter prisstigninger

Statsminister Mette Frederiksen (S) indkalder Folketingets partier til forhandlinger om hjælp til de fattigste pensionister, som er presset økonomisk af den stigende inflation.

Men flere af regeringens støttepartier er klar til at komme flere til undsætning.

Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, vil tilgodese flere grupper, hvis ydelser i de seneste år er blevet "mindrereguleret" og ikke følger prisstigningerne.

- Det bliver dyrere at gå ned og købe brød, mælk og kaffe, og derfor skal de fattigste pensionister selvfølgelig have en håndsrækning. Jeg er også bekymret for andre grupper.

- Det er oplagt at hjælpe dem, som ikke kan arbejde mere, men som er på en overførsel som pension, førtidspension eller kontanthjælp, hvor vi jo kan se, at niveauerne ikke bliver reguleret efter pris- og lønudviklingen, siger hun til Ritzau.

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, siger til DR, at blandt andet også SU-modtagere bør kompenseres med en check på 2000 kroner.

De Radikale vil også gerne være med til at hjælpe dem, der har allermindst. Det betyder, at man også skal tage stilling til eksempelvis børnefamilier. Det siger partiets finansordfører, Andreas Steenberg.

- Det kan også godt være, der er nogle børnefamilier eller andre, og det vil vi have afsøgt i de forhandlinger, der kommer, siger han.

Ifølge regeringen skal det hele finansieres ved at øge det offentlige underskud i 2022.

- Vi er generelt ikke store tilhængere af at øge underskuddene, da det medfører, at man optager lån, som skal betales tilbage. Derfor synes vi virkelig, det skal være de mennesker, der har allermest behov, siger Andreas Steenberg.

Mette Frederiksen skriver på Facebook, at højere priser på dagligvarer og energi rammer særligt hårdt hos dem, der har mindst at gøre godt med.

Derfor foreslår regeringen at udbetale et engangsbeløb på 5000 kroner til pensionister, som får ældrecheck. Også førtids- og seniorpensionister bør kompenseres.

- Jeg vil samtidig være ærlig og sige, at vi ikke kan holde alle skadefri. Det vil nemlig skubbe yderligere på inflationen. Og forværre problemerne med høje priser.

- Vi skal derfor finde en balance: Hvor vi hjælper jer, der bliver hårdt ramt, samtidig med at vi passer på dansk økonomi, skriver statsministeren, som håber på en bred politisk aftale om kompensation.

Forbrugerpriserne steg ifølge Danmarks Statistiks opgørelse 5,4 procent i marts. Det var den højeste stigning siden maj 1985.

Især priser på elektricitet, benzin og fødevarer er røget i vejret det seneste år.

Det er blandt andet stigende efterspørgsel og krigen i Ukraine, der presser priserne op.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094