23948sdkhjf

Hvad kan du forvente før og efter en stomioperation?

| Medlemsnyhed | Indrykket af Annoncørbetalt indhold

En stomi kan være en stor omvæltning. Få gode råd til, hvad du skal være opmærksom på før og efter en stomioperation.

Uanset om du står overfor en stomioperation, eller om du er nyopereret, kan udsigten til et liv med stomi virke ret uoverskueligt, og for langt de fleste vil det da også tage tid at vænne sig til den nye tilværelse. Selvom der kan være en del praktiske udfordringer ved at leve med en stomi, så er det muligt at komme tilbage til det liv, du gerne vil leve.

En stomi vil for mange være en stor omvæltning. Derfor er det kun naturligt at have en masse spørgsmål, hvis du står overfor en stomioperation, eller hvis du lige er blevet opereret. Læs med her og få svar på, hvad du kan forvente før og efter en stomioperation.

Før en stomioperation
Før en stomioperation er det en god idé, hvis du sørger for at få masser af hvile, da din krop vil få brug for energien til at komme sig. Det kan desuden også være en god idé at pakke noget løstsiddende tøj, som du kan tage på, når du skal hjem fra hospitalet igen efter operationen.

Det vigtigste før en operation er dog at finde den rigtige placering til din stomi. Det gør du sammen med din læge og stomisygeplejerske for at sikre, at placeringen passer til den måde, du normalt bruger din krop på, og til de aktiviteter du gerne vil kunne foretage dig i fritiden.

Når stomiens placering er blevet afmærket på din mave, skal du tjekke, om du både kan se og nå den uden for meget besvær, så du selv kan skifte stomipose. Hvis det føles akavet eller forkert, bør du tale med din stomisygeplejerske om andre muligheder, da en dårligt placeret stomi kan være årsag til, at der bliver hudirritationer, eller der opstår lækage.

Efter en stomioperation
Efter en stomioperation vil du føle dig træt og være lidt konfus, og det vil tage noget tid, før du vænner dig til din nye situation. Prøv at huske på, at du er i gode hænder og vil blive fulgt nøje hele vejen igennem af din læge og stomisygeplejerske.

Når du vågner, vil du allerede have din første stomipose på, og så længe du er indlagt på hospitalet, vil du blive passet og få den nødvendige oplæring, som du har brug for, inden du bliver udskrevet. På den måde bliver du hurtig fortrolig med rutinen omkring poseskift. Du vil derfor hurtigt opdage, at det er muligt at leve en dagligdag omtrent som før operationen.

Din stomisygeplejerske vil også kunne være behjælpelig med bevillingsansøgning til stomiprodukter fra din hjemkommune. De nødvendige stomiposer og tilbehør er således uden omkostninger for dig. I henhold til servicelovens §112 er du desuden ikke forpligtet til at bruge den leverandør, som din kommune har indgået aftale med. Du kan derfor frit vælge den leverandør, som du ønsker.

Hvordan vil stomien se ud og føles i dagene efter operationen?
I dagene efter operationen vil din stomi være rød og den kan være hævet i op til 8 uger efter operationen, men den vil ikke gøre ondt. Der er ingen nerver i stomien, og du kan derfor ikke mærke den, når du rører ved vævet, der danner stomien. Det vil føles blødt, varmt og lidt fugtigt at røre ved den. Omtrent på samme måde som det væv du har i indersiden af munden.

Det er helt normalt at være forlegen eller endda føle sig flov over stomien. Men husk, at lægerne og stomisygeplejerskerne, som tager sig af dig, har set det mange gange før, og at de kun tænker på, hvordan du har det. Når tiden er inde til at forlade hospitalet, er det en god idé, hvis du har venner eller familie, som kan støtte dig de første par dage, efter du kommer hjem.

Når tryghed betyder alt
Derhjemme vil der ofte melde sige en række praktiske spørgsmål om stomien. Vil du vide mere om, hvordan du lever et godt og trygt liv med stomi, er du altid velkommen til at kontakte sygeplejerskerne hos Coloplast. Her kan du få gode råd om, hvordan du får en god hverdag med stomi, hjælp til at acceptere din stomi eller vejledning i, hvordan du anvender produkterne og forebygger lækage. Alle sygeplejersker hos Coloplast har naturligvis tavshedspligt.

Medlemsnyhed

Indrykket af
Annoncørbetalt indhold

Send til en kollega

0.078