23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Tyskland: Ulovligt at diskriminere e-handel

Tysk rabatsystem er kendt ugyldigt af den tyske konkurrencemyndighed som værende diskriminerende. Rabatsystemet gav fordele til salg fra fysiske butikker, og diskriminerede dermed e-handel. Danske myndigheder vil formentlig have samme opfattelse.

Salg gennem hybridforhandlere
Den tyske producent afsatte husholdningsartikler for over 2 milliarder euro på det tyske marked i år 2012. Størstedelen af salget foregik via detailhandlen. De enkelte butikker havde i stort omfang ligeledes etableret en webshop-løsning og var derfor ”hybridforhandlere”.

For at motivere butikkerne til at yde en god service overfor kunderne, havde den tyske producent etableret et rabatsystem, som fastlagde 5 gange så høje rabatter ved salg via de fysiske butikker som ved salg via webshoppen.

Rabatsystemet i strid med konkurrenceloven
Den tyske konkurrencemyndighed (”Bundeskartellamt” BKA) erklærede rabatsystemet for værende i strid med konkurrencereglerne, idet det dobbelte prissystem i dens yderste konsekvens kunne føre til, at forhandlerne slet ikke tilbød et online salg. Denne indskrænkning var i strid med EU´s konkurrenceret. BKA henviste blandt andet til EU-Kommissionens retningslinjer for vertikale begrænsninger, hvoraf fremgår, at en aftale om, at forhandleren skal betale en merpris for de varer, han har til hensigt at sælge via internettet, i forhold til de varer han vil sælge fra sit fysiske forretningssted, er ulovlig.

Den fysiske butiks omkostninger
BKA lænede sig i afgørelsen op ad EU-Kommissionens tilgang til, hvordan omkostningsproblemet skulle løses. Det blev i afgørelsen ikke bestridt, at de fysiske butikker havde et højere omkostningsniveau på grund af husleje, personale m.v. En udligning af dette skal dog ske via faste beløb / tilskud til butikken og altså ikke via et variabelt beløb, der stiger i takt med omsætningen ved salg fra den fysiske forretning.

Kommentarer
Det må formodes, at de danske konkurrencemyndigheder har samme tilgang til ovenstående problematik, men der findes på nuværende tidspunkt ingen afgørelse, der behandler spørgsmålet.

Se her den tyske afgørelse

Dansk Erhverv
Børsen, Slotsholmsgade 1-3
1217 København K
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK43232010
P nummer: 1003073049

Kontaktperson

JB
Jesper Brønnum
Kommunikationskonsulent
+45 33746567 jeb@danskerhverv.dk

Send til en kollega

0.062