Grøn omstilling stiller krav til digitaliseringen af din virksomhed
Er du med på den grønne omstilling? Ellers risikerer du at blive irrelevant for dine kunder, når flere i stigende grad efterspørger grønnere produkter og leverandører, mens et EU-direktiv stiller krav til mere transparens om bæredygtighed i større virksomheders værdikæder. For at komme godt i gang med den grønne omstilling kræver det dog også et vist niveau af din virksomheds digitalisering.
Grøn omstilling er på dagsordenen i mange virksomheder i disse år - og med god grund. Fra 2024 stilles der nemlig nye krav til store virksomheder om rapportering af virksomhedernes påvirkning af samfund og miljø, og de kommende år skal endnu flere virksomheder rapportere om deres såkaldte ESG-forhold.
Hvordan virksomhederne passer på miljøet er et af de tre fokuspunkter i rapporteringen, og der stilles krav til, at de blandt andet skal rapportere om deres værdikæder. Derfor kommer rapporteringskravet også til at påvirke mindre virksomheder, der eksempelvis er leverandører til større virksomheder.
- Et argument for at arbejde med den grønne omstilling er selvfølgelig, at man overholder loven, som ESG-rapportering er - det siger sig selv, at det er rigtig vigtigt, siger Henrik Skou Pedersen, chefkonsulent i Erhvervshus Midtjylland.
- Men det handler også om relationer - det kan være alt fra kommende bestyrelsesmedlemmer, til banken, til nærområdet samt eksisterende og nye medarbejdere. EU's taksonomi betyder, at eksempelvis bankerne er begyndt at fravælge visse virksomheder, og at dem, der ikke har grønne planer, får tilbudt dyrere lån end dem, der har. Det handler om fremtidens kunder og dem, man har i øjeblikket, som man vil fastholde. Langt de fleste vil begynde at prioritere leverandører, der arbejder med den grønne dagsorden.
Chefkonsulenten, der har hjulpet massevis af midtjyske virksomheder med, hvordan de kommer i gang med den grønne omstilling, peger på, at for at kunne gå i gang med det grønne arbejde, er det vigtigt at være nået et stykke med digitaliseringen af virksomheden.
Data er nødvendigt
- Det paradigme, vi kigger ind i nu, er at kortlægge CO2-udledningen for at se, hvordan det ser ud. Når vi ved det, kan virksomheden lave planer for, hvordan man kan blive bedre, siger han.
For at kunne få et grundigt overblik over CO2-udledningen i virksomheden, er det helt essentielt at kunne indsamle data, som kan synliggøre størrelsen af udledningen. Og det kræver, at virksomheden er digitaliseret, så data nemt kan indsamles og bearbejdes.
- Det digitale er klart med til at understøtte den grønne rejse. Jo mindre digital man er, jo sværere kan det være at arbejde med grøn omstilling. For helt små virksomheder kan det måske være uoverskueligt, men også der vil det gøre tingene nemmere at indsamle data systematisk og få det behandlet digitalt.
- Hele det med at blive digitaliseret som virksomhed er med til at optimere processer og ressourcer. Digitalisering kan gå to veje - det kan enten bidrage til effektivisering af processer og arbejdsgange, eller det kan bidrage til forretningsudvikling, siger Henrik Skou Pedersen.
Digitalisering og den grønne omstilling er vigtig at være med på, og for at lykkes som virksomhed skal de to gå hånd i hånd og have topprioritet, lyder det fra chefkonsulenten:
- Vi står med problemer i form af en klode, som vi er i gang med at gøre mere og mere ubeboelig. Det øger risikoen for flere klima-flygtninge i verden. Så det er helt afgørende, at vi lykkes med den grønne omstilling.
- Markedet er også begyndt at efterspørge grønnere produkter, så hvis du og din virksomhed ikke arbejder i den retning, bliver du irrelevant. Derfor kan det godt betale sig at have en forretningsmodel, en service eller et produkt, der matcher den grønne omstilling, siger han.
- Klimakrisen og andre kriser er derude, og hvis ikke man lykkes med at håndtere det, så risikerer man at blive uinteressant som virksomhed.
På rette spor
Et er, at digitalisering kan hjælpe med at give et overblik over klimabelastningssituationen i første omgang, så man som virksomhed kan se, hvor man med fordel kan sætte ind for at blive grønnere. Men digital dataindsamling er også vigtig for at kunne se, om virksomheden er på rette spor.
- Med en databaseret hverdag kan man nemt holde styr på, hvordan tingene ser ud her og nu.
Man kan følge, når man sætter initiativer i gang, om man er on track. Det er også en god idé at få sat tingene op, så man nemt kan give data videre til kunder, hvis de efterspørger det, siger chefkonsulenten.
Erhvervshus Midtjylland har et gratis tilbud til virksomheder i landsdelen, hvor man kan få hjælp til at få taget hul på den grønne omstilling.
- Vi finder ud af, hvor de er henne, og vi får dem til at kigge bredere og få sat en retning, siger Henrik Skou Pedersen.
Efter starthjælpen fra Erhvervshus Midtjylland kan virksomheder selv søge programmer til professionel rådgivning for at få mål og initiativer implementeret
Er du ikke så langt med digitaliseringen?
De fleste virksomhedsejere ved godt, at de bør komme i gang, hvis de ikke allerede er det. Men det kan være svært at vide, hvordan man får taget hul på digitaliseringen? Læs her, hvordan I hul på digitaliseringen.
Har du en virksomhed i Midtjylland og vil du vide mere?
Så har vores virksomhedskonsulenter, specialiseret inden for grøn omstilling, en masse viden de gerne vil dele med dig. De er klar til at tage en snak - det er helt gratis.