23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Samarbejde mellem Teknologisk Institut og ESS skal fremme industriens adgang til Big Science

Ny samarbejdsaftale mellem Teknologisk Institut og ESS i Lund skal give danske virksomheder adgang til verdensførende neutronforskningsanlæg og fremme industriel innovation.

Det europæisk forskningsanlæg European Spallation Source (ESS), som er ved at blive bygget i Lund med Danmark og Sverige som værtslande, vil blive verdens mest avancerede facilitet for neutronforskning.

ESS fungerer som et kæmpe mikroskop ved at bruge neutroner til at undersøge materialer. Når neutronerne rammer en materialeprøve, spredes de, og ved at analysere denne spredning kan forskere finde ud af, hvilke atomer og molekyler der er til stede, hvor de befinder sig, og hvordan de interagerer. På den måde kan der udarbejdes detaljerede “billeder” af materialers strukturer, og teknologien kan derfor anvendes inden for mange forskningsområder som materialevidenskab, energi, klima, sundhed, ingeniørvidenskab og miljøteknologi, hvilket giver forskere nye muligheder for at forstå og udvikle innovative løsninger.

Ny stærk forskningsforbindelse

Teknologisk Institut og ESS, har for nyligt underskrevet en samarbejdsaftale, der har til formål at styrke det strategiske partnerskab mellem institutionerne. Den nye aftale skal gøre det nemmere for danske virksomheder at udnytte potentialet for innovation ved at udvikle ny teknologi og analysere avancerede materialer med neutroner.

“For at danske virksomheder fuldt ud kan udnytte potentialet ved ESS, er det afgørende, at der etableres stærke forbindelser mellem danske forskningsmiljøer, erhvervslivet og ESS. Det kræver en fokuseret faglig- og sektorspecifik oversættelsesindsats at sikre, at dansk erhvervsliv skal være klar til at omsætte den avancerede neutronforskning til konkrete innovationer og produkter”, siger adm. direktør Juan Farré, Teknologisk Institut.

“At etablere og opretholde robuste samarbejder samt udnytte synergier med nøgleinteressenter på tværs af vores medlemsstater er afgørende for succesen og bæredygtigheden af en international organisation som ESS. Vi er derfor meget glade for at formalisere og styrke dette vigtige partnerskab med Teknologisk Institut”, siger Helmut Schober, generaldirektør for ESS.

Adgang til innovation

ESS i Lund vil i fremtiden få afgørende betydning for erhvervsliv og innovation. Med sine avancerede forskningsmuligheder kan danske virksomheder udvikle banebrydende materialer som nanomaterialer og forske i næste generations energiteknologier, herunder brændselsceller, batterier og solenergi. ESS åbner også nye muligheder for at undersøge biologiske materialer til medicinske formål og forbedre industrielle processer samt miljøteknologier.

Gennem partnerskabet mellem Teknologisk Institut og ESS vil der være fokus på at sikre EU-finansiering til projekter, der bruger neutronspredning til at løse reelle industrielle udfordringer. Målet er at gøre ESS til en integreret del af både danske og internationale innovationsmiljøer, hvilket vil gøre avancerede neutroneksperimenter mere tilgængelige for industrien.

Læs mere her

Foto: ESS

GTS-foreningen
Gregersensvej 3
2630 Taastrup
Høje-Taastrup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK84807915

Kontaktperson

DC
Dorthe Christiansen
Informationschef
+45 45162624 info@gts-net.dk

Send til en kollega

0.063