Så kort er tilbagebetalingstiden ved udskiftning til LED

| Medlemsnyhed | Indrykket af Scanenergi A/S

Hvor hurtigt betaler det sig hjem, hvis man skifter til LED? Det har vi regnet på i dette blogindlæg. For bare 4 år siden skulle man regne med en tilbagebetalingstid på op til 7 år! I dag er den på maksimalt 4 år og i nogle tilfælde under 1 år.

At du sparer penge ved at skifte til LED, det er der vist efterhånden ikke nogen tvivl om. Men spørgsmålet er hvor meget, og dermed hvor lang tid der går, før du har fået din investering hjem. Som med alt andet afhænger det naturligvis af en række individuelle faktorer, der kan variere fra virksomhed til virksomhed. Men tager vi en gennemsnitlig virksomhed, hvor forholdene ikke stiller særlige krav til belysningen, kan vi opstille ovenstående regnestykke.

Bemærk dog, at når tilbagebetalingstiden (TBT) når ned på et år og derunder, frafalder tilskudsmulighederne. I eksemplet herover vil det derfor være gældende for virksomheder med lige over 5000 driftstimer om året. Men dette er blot et eksempel! Det kræver altid en grundig beregning for at få den eksakte TBT. Har din virksomhed mere end 5000 driftstimer, kan det derfor stadig være værd at undersøge.

Delvis finansiering via tilskud
Når tilbagebetalingstiden (TBT) er godt det halve af, hvad det var for bare fire år siden, skyldes det ikke kun den lave pris på lyskilderne, men også den energibesparelse, man opnår. Den kan man sælge til gengæld for et tilskud, der kan være med til at dække finansieringen. Med tilskuddet fratrukket investeringen bliver regnestykket derfor som vist herover.

”Er lyset så stadig blåt og koldt?”
Nej, det er det heldigvis ikke. De første generationer af LED var nemlig kolde. Men i dag kan du få rør og spots i lige præcis den farve, du vil have, og dermed lige præcis den belysning, du skal bruge.

Det farvespektrum, vi arbejder med inden for LED, hedder ”kelvin”, hvor antallet af kelvin indikerer, hvor på skalaen vi er. I udgangspunktet kan du få lige præcis den farve, du skal bruge, men til kontorer og produktionshaller bruger man som regel:

  • Kontorer: 3000 kelvin – mere ”almindeligt” lys som vi kender det fra glødepæren
  • Produktionshaller: 4000 kelvin – nærmer sig dagslys, godt for arbejdsmiljøet

Generelt kan man sige, at jo højere kelvin, jo mere hvid / kold bliver farven. Dagslys (middagssol) er eks. på godt 5000 kelvin. Men det kommer alt sammen an på arbejdsforhold, elementer i lokalet og i sidste ende, hvad man skal bruge lyset til.

De mange andre fordele
Men der er også en række andre sidegevinster, der er mindst ligeså værdifulde, som de penge du sparer hver måned på energiregningen:

  • Længere levetid
  • Mindre vedligehold
  • Bedre arbejdsforhold (fordi lyset er bedre)

Hvad angår levetiden er der meget at hente her i dag. Det afhænger selvfølgelig af typen af lyskilde, men du kan som regel forvente op til fire gange længere levetid – nogle leverandører garanterer sågar mere end det.

Længere levetid betyder derfor også mindre vedligehold. Alt efter placeringen af belysningen kan en udskiftning betyde produktionsstop, fordi der måske skal køres en lift ind, for at man kan nå op til de defekte lyskilder. Og vi har vist alle prøvet at se på det der rør, der har flimret i et helt år, eller bare fundet os i, at dele af hallen er delvist mørklagt, fordi man ikke orker at skifte røret…

100 % uvildig rådgivning
Hos Scanenergi får du altid flere forslag, du kan forholde dig til. Vi vælger produkter ud fra dine behov, og er derfor heller ikke ”gift” med nogen leverandører. Vores løsningsforslag er altid baseret på det, der vil give dig mest værdi. 

Ring evt. til Ole Theibel Dahl, der sidder i vores energirådgivning. Så kan han hurtigt fortælle dig, om det ville give mening at få besøg af ham eller en af kollegerne. Du kan skrive til ham på otd@scanenergi.com eller blot ringe på 9992 9243.

Måske du også kunne være interesseret i...

E-bog: Energiafgiftsguide: Bliv klogere på energiafgifter og hovedreglerne for godtgørelse af energiafgifter.  

Guide til nettoafregning: Guiden giver dig et overskueligt og letforståeligt indblik i, hvordan du kan forbedre din virksomheds likviditet ved at afregne energiafgifter direkte til SKAT.  

Realiseringsguiden: Læs mere om, hvordan du realiserer dine energioptimeringsprojekter. E-bogen guider dig blandt andet igennem, hvordan du vælger leverandører, og hvordan du følger op på dine besparelser.  

Kom godt i gang med energiledelse: Hvad er energiledelser for en størrelse? Hvordan implementerer du? Hvordan kan du komme i gang med ISO50001 certificering? og meget mere.


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Scanenergi A/S

Finsensvej 3
7430 Ikast
Danmark
Scanenergi A/S

Send til en kollega

0.099