23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Nummerplade til alle pakker: Hvad betyder det for dig?

Europa Kommissionen vil skabe en bedre samhandel. Nøglen er en standardiseret, unik nummerplade til hver forsendelse, som Postnord er godt i gang med at bruge. Læs her hvorfor.

EU i aktion for smidig samhandel

Europa er verdens 3. største e-handelsmarked, og 40 pct. af de forsendelser, der krydser en europæisk landegrænse, mister deres track&trace-information.

Konsekvenserne kan bl.a. være længere leveringstid, og at forsendelser er svære at finde eller helt forsvinder. Desuden fordyres fragtomkostningerne, fordi hvert led skal omregistrere og ommærke forsendelserne.

Det vil EU nu gøre noget ved. Europa-Kommissionen har derfor lagt en strategi, Digital Single Market, som skal hjælpe handlende fra EU med en mere smidig samhandel i alle led, fra leverandør over transportfirma til kunde, uanset hvor i Europa produktet sendes fra og til. Og den anden vej, hvis en forbruger ønsker at returnere varen.

Nummerpladen til din pakke

Det er her GS1-standarden SSCC kommer ind i billedet. SSCC står for Serialised Shipping Container Code, og det indebærer et unikt nummer på 18 cifre til hver enkelt forsendelse. Også selvom to forsendelser indeholder nøjagtigt det samme, skal de have hvert sit SSCC, ligesom to ens bilmærker skal have forskellige nummerplader.

SSCC-nummeret puttes i en stregkode på pakkelabellen, og kan derefter scannes af alle led i kæden.

Derfor ønsker EU, at alle fra 2018 benytter SSCC i en stregkode på deres forsendelser. Det skaber tryghed hos alle parter og fjerner gentagne og risikofyldte processer til ommærkning.

Harmonisering giver lige markedsbetingelser

En nøgleperson i forandringen er østrigeren Walter Trezek, næstformand for e-Logistik Arbejdsgruppen i Ecommerce Europe og formand for UPU's (Universal Postal Union) rådgivende udvalg i forhold til EU. Han går varmt ind for åbne standarder, som GS1 standarder er:

”Det her er et stort fremskridt ift. at udvikle europæisk pakkepost. Brugen af lukkede standarder er årsag til mange besværligheder, bl.a. fordi det fører til ufavorable markedsbetingelser for online-virksomheder”.

Postnord har valgt SSCC

PostNord, der er Danmarks største aktør på pakkeområdet, hilser også en harmonisering på tværs af landegrænser velkommen og har valgt SSCC-stregkoden som den standard, PostNords produkter og ydelser bygges op omkring.

”Allerede i dag benytter vi SSCC-stregkoden. Dels fordi det har været et stort ønske fra vores kunder, men også fordi al information – uanset forsendelsestype – udveksles via EDI, og det giver en lang række muligheder for tilvalg af services”, fortæller Charlotte Johansen, chef for eCommerce & Product Management Parcels i PostNord Danmark.

Hun peger også på en anden fordel ved en harmoniseret label på tværs af landegrænser:

”Det betyder, at man ikke skal tænke på, om den enkelte forsendelse skal transporteres inden for landets grænser, eller om den skal til udlandet. Stregkoden giver altså meget større fleksibilitet”.

Told- og moms

Også på told- og momsområdet kan en standardiseret pakkelabel gavne. Som tingene står, har det hidtil været en udfordring for både myndigheder og transportører at vurdere indholdet af en pakke og dermed told- og momsvilkår for den, samt om der er sikkerhedsudfordringer eller ulovlige varer i pakken:

”En stregkode, der tager udgangspunkt i fakturaen til kunden, vil give toldmyndigheder en præcis beskrivelse af indholdet og værdien af pakken. Reaktionerne fra told- og skattemyndigheder har da også været meget positive”, udtalte fra Walter Trezek, da ham holdt indlæg på FDIH’s logistikkonference.

40 års bevis for globale standarder

”Gennem 40 år har vi set, hvor stor en forskel global standarder gør, og derfor er vi glade for, at valget er faldet på GS1’s SSCC og stregkode. Udrulningen i hele Europa vil gøre, at netværk, der tidligere har været lukkede, nu kan forenes. Afsendere vil kunne bruge den samme label til alle pakker, uanset destination. Og transportører vil lettere kunne følge pakkens rejse – både frem og tilbage, hvis der er behov for det”, siger Lars Kyed, administrerende direktør i GS1 Denmark.

Kort om fordele ved SSCC

Nemmere samarbejde mellem webbutik/lager og transportør
Nemmere valg af transportør
Webbutik/lager kan tilbyde flere transportmuligheder til deres kunder uden at det koster tid til at mærke forsendelserne forskelligt til forskellige transportører
Alle distributionsled sparer tid, fordi den samme labelstregkode kan læses af alle parter
Forbrugernes tillid øges, når track&trace forbedres
Omkostninger mindskes

Vil du vide mere?

Kontakt GS1 Denmark på telefon 39 27 85 27 eller info@gs1.dk

Må vi inspirere dig til at få mere ud af jeres medlemskab og den måde, I udnytter vores standarder og services? Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

GS1 Denmark
Vesterbrogade 149
1620 København V
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK10629845
P nummer: 1000109004

Kontaktperson

HRO
Helle Riis Olsen
Marketing koordinator
hol@gs1.dk

Send til en kollega

0.031