23948sdkhjf

Nyt fra detailhandlen: Lidt færre virksomheder forventer nye prisstigninger

Andelen af detailhandlende, der regner med at hæve priserne yderligere, falder en lille smule

Forbrugere, der får ondt i pengepungen bare ved tanken om fortsatte prisstigninger de kommende måneder, kan fredag måske finde en smule trøst i små spæde tegn på lysere tider forude.

Hvis man hiver bilforhandlere ud af regnestykket, er det i marts 45 procent af virksomhederne i detailhandlen, der svarer Danmarks Statistik, at de forventer at hæve priserne de næste tre måneder

Tal fra Danmarks Statistik viser et lille fald i andelen af virksomheder i detailhandlen, som forventer at hæve priserne yderligere de næste tre måneder.

Detailhandlen er de virksomheder, der udelukkende sælger til forbrugerne i modsætning til at levere til eksempelvis andre virksomheder.

Hvis man hiver bilforhandlere ud af regnestykket, er det i marts 45 procent af virksomhederne i detailhandlen, der svarer Danmarks Statistik, at de forventer at hæve priserne de næste tre måneder.

Historisk set er det en unormal stor andel. Men det er første gang siden januar sidste år, at det ikke er over halvdelen, der vil hæve priserne.

I maj var det to ud af tre virksomheder, der ventede prisstigninger inden for tre måneder.

Flere forventninger til stigninger i dagligvarehandel

Zoomer man ind på den del af detailhandlen, der sælger drikke- og fødevarer, er der stadig udbredte forventninger til prisstigninger.

Her er det to ud af tre virksomheder, der forventer at hæve priserne. Også her er der tale om et lille fald, men det er ikke mærkbart lavere, end det har været tidligere på året.

Det er dog lavere end i eksempelvis juli sidste år, hvor over 80 procent ventede nye prisstigninger.

Selv om Danmarks Statistiks tal viser et lille fald i forventningerne til yderligere prisstigninger, er der stadig tale om et meget højt niveau ifølge cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre.

- Det fortæller, at selv om farten i prisstigningerne langsomt er på vej ned, så vil prispresset ikke helt give slip på danskerne, når de skal handle ind, skriver han i en analyse af tallene.

Han forventer, at andelen af virksomheder, der vil hæve priserne, vil falde stødt gennem 2023.

- De globale fødevare- og råvarepriser samt fragtrater er faldet, og det trækker ned i omkostningerne for virksomhederne, skriver han.

- Vi har de seneste måneder set producentpriserne falde ganske mærkbart. De ligger dog stadig cirka 8 procent højere end for et år siden, og det kan være en af forklaringerne på, at der fortsat venter prisstigninger forude for danskerne.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.219