23948sdkhjf

En milepæl for dagligvarekæde: Vil skabe verdens mest energieffektive butik

Solceller på taget, jordvarme og et maskinrum på 240 kvadratmeter.

Det er ingredienserne i den opskrift, som Coop-koncernen har sat i værk for at sætte en ny milepæl i dagligvarekædens historik. 

Man har nemlig sat sig et mål om at skabe verdens mest klimavenlige og energieffektive butik, skriver Coop på koncernens LinkedIn-profil

Coop 365discount-butikken har til huse i Nordborg på Als og er opbygget i samarbejde med Danfoss - der også har hjemme på den sønderjyske ø. 

Det er Brugsforeningen Als Sundeved, der står bag butikken og skal drifte denne - og til Dagligvarehandlen fortæller direktøren for brugsforeningen, Lars G. Andersen, at man har "gjort en fælles vision til virkelighed med åbningen af den nye dagligvarebutik.

- Efterhånden opstod ideen om at samle alle de kendte teknologiske løsninger i en og samme butik. Det er mig bekendt aldrig forsøgt før. Og vi er meget glade og stolte over, at vi nu kan åbne verdens mest klimavenlige og bæredygtige butik, siger han. 

State of the art

Byggeriet af den nye dagligvarebutik er foregået efter en såkaldt LEED Green Building Certification og er ifølge Dagligvarehandlen "state of the art inden for bæredygtigt byggeri". 

Via samarbejdet med Danfoss har man samtidig sikret, at der via varmeveksler og et varmegenvindingsanlæg bliver sendt overskudsvarme til fjernvarmenettet.

Derudover giver solcellerne på taget og jordvarmen i butikken mulighed for at køle om sommeren - og varme om vinteren. 

Og som et eksempel herpå nævner Lars G. Andersen også, at man har sikret sig varme i området foran butikken - så her behøver man ikke at salte om vinteren. Det sikrer den energioptimerede opsætning i butikken, at det kan lade sig gøre, forsikrer han. 

Det er desuden planen, at Danfoss fremadrettet kan invitere andre koncerner og samarbejdspartnere på visit i den nye dagligvarebutik - og bruge butikken som et showroom. 

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.656